IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Холандия казва "не" на дизела и бензина

След 2030 г. в страната ще се продават само електрически коли

15:29 | 12.10.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 Холандия става поредната страна, която планира да забрани продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили до 2030 година. Тази програма беше обявена от холандското правителство, като целта ѝ е до 2030 година вредните емисии в страната да бъдат намалени с 49%.

Освен това се планира финансиране с около 4 милиарда евро за използване на по-екологична енергия, като до 2030 г. се планира и затварянето на всички електроцентрали, които работят с въглища. Част от този план е и идеята новопостроените сгради, включително и жилищните, да не бъдат свързвани с газопроводи, т.е ще се търсят други източници на осигуряване на енергия. 

И тъй като колоезденето има огромни традиции в Холандия, страната планира да инвестира 100 милиона евро в развитието на инфраструктурата за колоездачи и да стимулира допълнително използването на велосипеди. Този план е приет от действащото правителство на Холандия, но естествено, няма гаранции, че следващите управляващи ще го подкрепят.

В момента 1 на всеки 50 нови автомобила в Холандия е хибрид или електрически, като властите искат това бързо да се промени.

В същото време стана ясно, че в Париж планират забрана и на бензиновите автомобили до 2030 година, като предишният план беше да бъдат забранени дизеловите коли до 2024 г., когато френската столица ще приеме лятната Олимпиада. 

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
megatone
преди 6 години
Откъде ще взимат толкова ток, като забранят дизел, бензин, газ и въглища?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Lucifer
преди 6 години
Градския транспорт само на рикши, вело, скейтове ииии.....пеша....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
vankata89
преди 6 години
Едно е да искъш друго е да можеш. Много ми е интересно като стане -20 как ще се топлят без газ. А електричките може да ми ги хвалите като станат по - евтини от бензина и дизела тогава пазара сам ще ги изхвърли защо ли ми прилича на поредната еврогейска простотия. Да не стане накрая ползата от тая "зелена" простотия като тока при нас. Целия български народ плаща по - скъп ток за да може наще хора да вземат едни пари :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
Ironhorse
преди 6 години
А. *** чакайте сега, *** Вагит, *** Алекперов иска стабилна цена за нефта, що така.А ми мат рассия, на кого я оставяте ...Какво ще прави ако никой не купува нефт и газ ... аххх майчице рус, пак идват несчастия, ай ай ай.Хм .. другаря путин ще заплаши всеки с ядрени ракети, ако не купува руски нефт и газ, и то на цена каквато той каже !Ще видят те, тия зелени, еврогейове, западняци ... зелена икономика, нулева консумация на въглеводороди ... ще видят те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още