IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застоят в преговорите за Brexit не успя да разклати европейските пазари

Секторът на авиокомпаниите записа повишения, а банковите акции поеха надолу

20:17 | 12.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха предимно с повишения търговията в четвъртък, като инвеститорите анализирахa последните коментари за напредъка в преговорите за Brexit, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 записа лек спад от 0,03%. Британският FTSE нарасна с 0,30%, подкрепен от ръстовете при акциите от минната индустрия и понижението при паунда.

Германският DAX прибави 0,09% и не успя да задържи върховете от сесията. По време на търговията германският бенчмарк докосна рекордно високо ниво, надминавайки 13 хил. пункта за първи път в своята 30-годишна история.

В същото време френският CAC остана на червена територия, като отчете лек спад от 0,03% след данните, че потребителските цени са се повишили с 1,1% на годишна база през септември, но са се понижили с 0,2% на месечна база.

Секторът на авиокомпаниите записа повишения, като акциите Lufthansa поскъпнаха с 2,3%. Днес стана ясно, че два месеца след обявяването на фалит от втората по големина германска автиокомпания Air Berlin се очертава сделка за по-голямата част от флотилията ѝ от страна на лидера в страната Lufthasa.

Най-голямата авиокомпания в Германия и седма по големина в света ще сключи договор за придобиването на по-голямата част от подразделенията на фалиралия нискотарифен превозвач Air Berlin, съобщи в четвъртък ръководителят на Lufthansa Карстен Шпор, цитиран от DPA. Lufthansa ще закупи 81 самолета, принадлежали на Air Berlin, и ще назначи около 3 хил. служители на фалиралата компания, като за целта е предвидена сума от 1,5 млрд. евро.

Акциите на Easyjet повишиха цената си с 2,48%.

В същото време Burberry достигна 2,5-годишен ръст по време на търговията в четвъртък, затваряйки с повишение от 2,8%, след като Mirabaud повиши рейтинга на луксозната група до „купува“. 

Европейският банков сектор отчете спад от 0,62%, след като инвеститорите анализираха последните данни от финансовия сектор в САЩ. Американската банка JPMorgan Chase с лекота задмина очакванията на Wall Street по отношение на приходите и печалбата си за тримесечието, но сериозният спад в търговията с облигации засенчи печалбата при кредитите и по-високите лихвени проценти.

Междувременно на валутния пазар паундът беше под натиск около обяд лондонско време, след новините, че преговорите за Brexit са в застой. Главният преговарящ на Европейския съюз по въпроса с оттеглянето на Великобритания Мишел Барние заяви на пресконференция днес, че преговорите с Лондон са в задънена улица. По неговите думи засега липсва доверие и то може да бъде постигнато, ако бъдат изпълнени британските ангажименти към ЕС. Той поясни, че засега няма яснота как Великобритания ще изпълни задълженията си към бюджета на ЕС. По неговите думи се запазват неяснотите и по останалите въпроси - за гражданските права и за Ирландия. Паундът се понижи с 0,42% спрямо долара до 1,316 долара за паунд.

Цените на петрола се понижиха с 1,5% по време на европейската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още