IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Samsung подава оставка

Напускането на Куон, който е в компанията от 32 години и от пет е на лидерската позиция, идва в кризисен за мениджмънта момент

08:21 | 13.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Куон О-хюн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Куон О-хюн. Снимка: Ройтерс

Заместник-председaтелят и главен изпълнителен директор на Samsung Electronics Куон О-хюн планира да се оттегли от управлението, което задълбочава притесненията за проблемите с лидерството в технологичния гигант, след като наследникът Лий Дзие Юн беше осъден на 5 години затвор заради даване на подкупи, предава Ройтерс.

Изненадващото оттегляне на ръководителя идва, след като се очакваше той да поеме по-голяма роля след ареста на Лий през февруари. Освен това се случва на фона на напускането на други директори заради скандала с Лий.

Решението беше обявено в същия ден, в който южнокорейският производител на смартфони прогнозира рекордна оперативна печалба за третото тримесечие, благодарение на бизнеса с чипове за памет. 

"Моментът е необичаен. Samsung  утрои рекордната си печалба и тя ще бъде по-висока през четвъртото тримесечие, а всичко това е задвижвано от бизнеса с компоненти, управляван от Куон", коментира Пак Ю-гън, ръководител на компанията за проучвания Score.

64-годишният Куон е смятан за втория най-влиятелен човек в Samsung Electronics. Освен председател на борда и директор, той е и ръководител на звеното за компоненти, което включва чиповете за памет, както и на бизнеса с дисплеи.

Най-големият производител на чипове за памет, смартфони и телевизори се очаква да генерира рекордна годишна печалба, отчасти благодарение на нарастващото търсене на чипове за памет. Те са най-печелившата част от бизнеса на Samsung за тримесечието, което приключи през юни, като събраха рекордните 8 трлн. вона (7,20 млрд. долара).

Световната индустрия за чипове преминава през голяма промяна. Японската Toshiba си партнира с конкурента на вътрешния си пазар SK Hynix, а други фирми се консолидират в търсене на нови области за растеж, като изкуствения интелект и автомобилния сектор.

Книжата на Samsung понижиха стойността си с 0,6% в петък, след като по-рано през деня достигнаха рекорден връх.

Напускането на Куон, който е в компанията от 32 години и от пет е на лидерската позиция, идва в момент, в който мениджмънтът на Samsung Electronics е разтърсван от скандали. Куон ще остане председател на борда и директор в него до март 2018 г., обяви компанията. Освен това той няма да се оттегли веднага от двете си други позиции.

Говорител на Samsung Electronics отказва да коментира точното време на напускането му и кой може да го наследи в компанията.

Въпреки че Samsung Group е южнокорейският топ конгломерат с бизнеси, вариращи от смартфони до хотели, той нямаше „План Б“ за вземането на големи решения след ареста на Лий, твърдят източници, запознати с въпроса. И все пак анализаторите очакват, че промените в мениджмънта могат да дадат възможности на ново поколение лидери.

Прогнозата на Samsung за третото тримесечие е, че оперативната печалба вероятно е около 14,5 трлн. вона (12,81 млрд. долара), в сравнение с 14,3 трлн. вона средна оценка на анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters.

Приходите вероятно нарастват с 29,7% спрямо година по-рано до 62 трлн. вона. Средната прогноза на анализаторите е за 62,1 трлн. вона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още