IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Brexit ще отнеме повече време, отколкото мислихме

Шегувах се, че английският език губи значимост, каза председателят на ЕК

15:15 | 13.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз вероятно ще отнеме повече време, отколкото се очакваше първоначално. За това призна в петък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

„Ден след ден британците откриват нови проблеми, както и ние. Това е причината, поради която този процес ще отнеме повече време, отколкото се мислеше първоначално", каза Юнкер в реч пред студенти в Люксембург.

Той призна, че „за момента не можем да намерим истински компромис, що се отнася до оставащите финансови ангажименти на Великобритания. Тъй като не можем да направим това, няма да можем да кажем на Европейския съвет през октомври, че вече можем да преминем към втория етап от преговорите.

Юнкер е убеден, че Великобритания трябва да се ангажира да плати това, което дължи на Европейския съюз, преди да може да започне преговорите за бъдещите отношения с общността след напускането на страната. „Те трябва да платят, трябва да платят, не по невъзможен начин. Не съм обхванат от желание за отмъщение. Не мразя британците", каза Юнкер.

Той призна също, че само се е шегувал, когато по-рано през годината заяви, че английският език е напът да изчезне от Европа заради Brexit. 

Попитан в петък дали френският език наистина ще бъде бъдещият език на Европа, Юнкер заяви на английски: “Винаги е опасно да се правят шеги за това".

“През май изнесох реч във Флоренция и казах, че английският бавно изчезва от Европа и ще се изразя на френски език. Французите бяха щастливи. Британците – получих обиди от другата страна на Канала", каза той пред студентите.

„Колебая се дали да се изразявам на английски или френски, но взех решение да говоря на френски, тъй като английският бавно, но сигурно губи влиянието си в Европа“, заяви Юнкер на конференция във Флоренция в средата на годината.

Въпреки сегашните му признания за шегата, Brexit повдигна някои въпроси за бъдещия статут на английския език в блока, тъй като след като Великобритания напусне ЕС, няма да бъде официален език на която и да е държава членка в ЕС.

Това е роден език и за Ирландия и Малта, но страните могат да номинират само по един език за използване в ЕС, а те са избрали съответно келтски и малтийски език.

ЕС признава 24 официални езика, докато три - английски, френски и немски – са работни езици.

Роденият в Люксембург Юнкер добави на френски: “Мисля, че езиковият режим на Европейския съюз дава равнозначност на различните езици, с изключение на люксембургския".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 8
maverik
преди 6 години
Я..., дъртия обърна посоката... Що така бре...??? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още