IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия, Франция и Австрия все още искат временния граничен контрол в Шенген

Мерките, наложени от Германия, Швеция, Дания, Австрия и Норвегия, изтичат през ноември

17:05 | 13.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Зоната за свободно придвижване на Европейския съюз все още се нуждае от временния граничен контрол, наложен от няколко страни през последните години, заявиха вътрешните министри на Германия, Франция и Австрия в петък, позовавайки се на продължаващата терористична заплаха.

Страните в Шенгенската зона започнаха да въвеждат граничен контрол през 2015 г. по време на огромния наплив от бежанци и мигранти и след серията атаки от ислямистки терористи, припомня Ройтерс.

Мерките, наложени от Германия, Швеция, Дания, Австрия и Норвегия, изтичат през ноември. Берлин обаче заяви в четвъртък, че ще ги удължи за още шест месеца заради „сериозната заплаха срещу публичната политика или вътрешната сигурност“.

Пристигайки за срещата на вътрешните министри на ЕС в петък германският министър Томас де Мезиер заяви, че Берлин все още е ангажиран със свободата на придвижване, но „в момента не можем да се справим без проверки“.

„Причината е напрегнатата ситуация със сигурността в Европа от гледна точка на международния тероризъм и все още неадекватната защита на външните ни граници“, каза той пред репортери в Люксембург.

Франция, която наложи спешен граничен контрол след ислямистките атаки, отнели живота на 130 души в Париж през ноември 2015 г., също го запазва за момента.

„Въпросите, свързани с тероризма, все още са изключително важни за нас“, каза френският вътрешен министър Жерар Колон. „Франция иска да удължи граничния контрол с шест месеца“.

Австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка заяви, че има „висок риск“ за Европа и проверките са необходими, за да може да се проследят потенциалните нападатели.

Граничните проверки се превърнаха в новата реалност в Европа през последните две години, а блокът разработва промени в законите си, за да позволи въвеждането на подобни мерки по-лесно и за по-дълги периоди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още