IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според АИКБ растежът на икономиката през 2018 г. ще е между 3,8 и 4,2%

Работодателската организация настоява минималната заплата догодина да е 460 лева

17:47 | 13.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Investor.bg</em></p>

Снимка: Архив Investor.bg

Растежът на икономиката през 2018 г. да е между 3,8 и 4,2 на сто – това очакват членове на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), чиито мнения са обобщени в анкета на работодателската организация.

Този ръст ще е въпреки политиците, заяви заместник-председателят на УС на АИКБ Румен Радев, цитиран от БТА. Той изрази надежда политиците да не пречат на бизнеса.

„Този ръст може да се достигне и да се надхвърли, ако правителството насочи усилията си за решаване на основния проблем за деловите среди - липсата на квалифицирани и производителни кадри, включване в пазара на труда на неактивните и продължително безработни хора, улесняване вноса на работна ръка от трети страни. Единственият водещ мотив на инвеститорите в България е наличието на работна ръка, а не толкова данъчната система“, коментира Радев.

Според анкетата за бюджетната процедура за 2018 г. 54 на сто от работодателите смятат, че минималната заплата следващата година трябва да е 460 лева, а според 61 на сто от респондентите максималният осигурителен доход догодина трябва да е 2600 лева. 

Над 70 на сто от компаниите от АИКБ декларират, че през 2018 г. очакват промяна на възнагражденията на заетите в техните фирми, а 54 на сто са заявили в анкетата, че не очакват да има промяна в броя на заетите в дружеството. Фирмите очакват също догодина ръст на продажбите спрямо предходната година - 61 на сто от анкетираните и по-добър финансов резултат - 56 на сто.

Председателят на АИКБ Васил Велев  заяви, че доходите в България растат с темп, надвишаващ икономическата логика, и то години наред. Средносрочната перспектива е същата и не са потребни никакви извънредни мерки, каза той.

От АИКБ се надяват в бюджета за следващата година да се запази тенденцията за поддържане на дела на средствата, преразпределяни от държавния бюджет, под 40 на сто.

Работодателите изразяват подкрепа на данъчна стабилност при ниски равнища на данъчните ставки и изменение на равнищата на осигурителните вноски за догодина в рамките на договореното между социалните партньори и държавата.

От работодателската организация посочват, че догодина безработицата ще се понижи до 6,2 на сто. Същевременно от АИКБ отново предупреждават, че повишаването на равнището на заетостта, особено на нискоквалифицираните кадри, би могло да се насърчи, ако се пристъпи към бипартитно договаряне на минималната заплата по браншове, ако бъдат премахнати минималните осигурителни прагове и доплащането за прослужено време.

Предлага се минималната заплата и минималното заплащане за час да се определя чрез бипартитно колективно договаряне между браншовите (отрасловите) работодателски и синдикални организации. Договарянето трябва да се извършва по икономически дейности, като по този начин ще се замени договарянето на минималните осигурителни доходи. За минимална заплата за страната би трябвало да се приема най-ниската минимална заплата от всички бипартитно договорени МРЗ.

От работодателската организация не подкрепят увеличаването на разходите за сектор "Вътрешен ред и сигурност" както като абсолютна стойност, така и като относителен дял спрямо БВП. Не вярваме в тази система, имаме дълбоки съмнения в ефективността й, заяви Радев.

За нас е важно да има ръст на средствата в бюджета за образование, изтъкна той. АИКБ настоява още да се видят в бюджета разчети, които недвусмислено показват развитие и реализация на реформи в здравноосигурителната система, от организацията искат спешна реформа в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, за да се прекрати "източването" на средства от НОИ чрез получаване на инвалидни пенсии от работоспособни хора.

Анализи на АИКБ показват, че по съотношение средна заплата към БВП на глава от населението България е в "златната среда" за ЕС по този показател. Компенсацията на заетите като процент от БВП е по-висока в България от страните в Източна Европа и расте най-бързо в ЕС, каза Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Какво настоява за 460, нали днес казаха, че ще я правят 510 лв от догодина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още