IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля покупка на дълг на гръцки банки

Банката може да купи облигации от емисията на National Bank of Greece - първа интервенция в Гърция по програмата за стимулиране на икономиката на еврозоната

16:25 | 14.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да отпусне индиректна помощ за гръцката икономика, изкупувайки част от дълговете на National Bank of Greece, пише Ройтерс. През седмицата банката емитира облигации за 750 млн. евро.

Това е само първата крачка на гръцкия банков сектор - до седмици се очаква и други банки в страната да пуснат емисии дълг, които също могат да бъдат купувани от ЕЦБ, посочва агенцията.

ЕЦБ не е участвала в търга при първото представяне на облигациите на National Bank of Greece, но източни сочат, че банкерите анализират емисията. Вероятно облигациите ще бъдат първата покупка, която прави централната банка на еврозоната по отношение на гръцки книжа от години.

Досега ЕЦБ отказваше да купува държавни облигации на затъналата в дългове Гърция, за която бяха необходими три спасителни програми за икономиката. За сметка на това банката е изкупила активи за 2,4 трилиона евро от останалите държави от еврозоната, като част от своята програма за стимулиране на икономиката на валутния съюз.

Говорител на институцията отказа да коментира дали се обмисля покупката на гръцки облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още