IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ натискат за терминала за втечнен газ в Александруполис и IGB

Двата проекта ще позволят навлизането на американски газ в Югоизточна Европа

11:21 | 18.10.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ отново потвърдиха силния интерес, който имат към Балканите и енергийните проекти, особено в газовата сфера. Темата беше повдигната на няколко пъти досега – по време на първото официално посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ преди две години и по време на посещението на американския президент Барак Обама в Атина през 2016 година.

Сега и Доналд Тръмп коментира след срещата си с Алексис Ципрас във Вашингтон, че една от важните теми, която и двамата са обсъдили, е свързана с енергетиката. Страната подкрепя усилията на Гърция да стане енергиен център на Балканите. Това включва изграждането на терминала за втечнен газ (LNG) край Александруполис и газовата връзка между България и Гърция – IGB.

Тези съоръжения ще направят възможно навлизането на втечнен газ от САЩ в Югоизточна Европа. „Ще направят живота на хората сигурен и ще създадат работни места“, обясни Тръмп по време на съвместната пресконференция с гръцкия премиер, излъчвана в канала на Белия дом в Youtube.

И двата проекта са признати за проекти с общностно значение за ЕС, защото дават възможност за диверсификация на газовите доставки в Европа.

След дълъг период на забавяне реализацията на новата газова връзка сега се движи по план и очакванията са до края на годината да бъдат обявени и първите търгове за избор на строител и в двете страни. Терминалът за втечнен газ също привлича инвеститорски интерес – преди дни стана ясно, че гръцката газова компания DEPA се присъединява към проекта. Интерес има от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

По време на съвместната пресконференция на двамата лидери беше отбелязано още и възможностите за инвестиции на американски компании в Гърция. „Ние подкрепяме Гърция, проблемите останаха назад – страната има добро управление и се взеха трудни решения“, каза американският президент и допълни, че САЩ ще подкрепят усилията на Атина да излезе от кризата.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира и Турция с думите, че страната трябва да запази европейската и като цяло западната си ориентация, но „пътят към Европа“ зависи от няколко условия – спазването на международните закони е едно от тях, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още