IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на 2500 милиардери – колкото БВП на 150 държави

Неравенството между страните "като цяло намалява, но се засилва вътре в самите страни, особено в развиващите се", отчита агенция към ООН

12:19 | 18.10.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Социалното неравенство се засилва, смятат от ООН. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Социалното неравенство се засилва, смятат от ООН. Снимка: Ройтерс

В днешния свят неравенството по отношение на богатството нараства шокиращо. Милиарди хора са на дъното, без да могат да разчитат на основни човешки права и перспективи за по-добър живот. На върха обаче ресурсите и привилегиите се натрупват с експлозивна скорост. 

Общото състояние на близо 2500-те милиардери на планетата, превишаващо 7,7 трилиона долара, е съпоставимо с брутния вътрешен продукт (БВП) на четири пети, или 80 процента от страните в света, съобщи пред журналисти говорителят на Фонда на ООН за населението (ЮНФПА-UNFPA) Ричард Колъдж, цитиран от ТАСС, по време на представянето на доклада "Живот в различни светове". 

В документа е отделено голямо внимание именно на проблема със социално-икономическите неравенства.

"Към днешна дата състоянието на 2473-ма милиардери в света, по данни на анализаторската компания Wealth-X, минава сумата от 7,7 трлн. долара. Това е еквивалентът на комбинирания БВП на четири пети от всички страни по света през 2015 г.", става ясно от доклада.

Според данните докато няколко привилегировани домакинства имат милиардни бюджети, няколкостотин милиона семейства са принудени да оцеляват с под 1,25 долара на човек на ден. Огромната пропаст между най-богатите и най-бедните е не само несправедлива, но и "застрашава икономиката, общностите и държавите", се казва в доклада.

Колъдж заявява още, че неравенството между държавите "като цяло намалява", но то "се засилва вътре в самите страни, особено в развиващите се".

По данни на UNFPA от 2008 г. до 2013 г. социалният разрив се е увеличил в 34 страни по света, като доходите на най-богатите 60 процента от населението са нараствали по-бързо от доходите на останалите жители на планетата.  

Говорителят на фонда изтъкна, че прекомерно голямата разлика между богатите и бедните, освен очевидно негативните последици за самите страни, застрашава и постигането на поставените от ООН през 2015 г. цели за устойчиво развитие, на първо място задачата за премахване на бедността до 2030 г.

Според доклада само около половината от жените в света имат платени работни места, а като цяло в световен мащаб жените печелят 77% от това, което получават мъжете. Три от всеки пет жени в света нямат отпуск по майчинство, много от тях плащат "майчинството" от джоба си.

Публикуването на доклада съвпадна с Международния ден за изкореняване на бедността, отбелязван на 17 октомври. Във видеообръщение по този случай генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посочи, че около 800 милиона души по света живеят под прага на бедността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Еми това е повелята на евроатлантизма...! :lol: И такава аудитория тука се събира - основно пролетариат - инвестор до инвестора... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Kildirim_Bei
преди 6 години
Няма оправия на тоя свят.Ама т.нар. средна класа изчезва - богати винаги е имало и ще има, също както и бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
mrynmryn
преди 6 години
А така, не се борим всички да са богати, а всички да сме еднакво бедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 12
Sakamano
преди 6 години
Долу богатите! Нека изградим справедливо общество, в което всички да са бедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Kildirim_Bei
преди 6 години
Яко!0.00003% от населението държи 3% от световното богатство :)И тези 3% от световното богатство се равняват на БВП на 150 държави (80% от всички).Майко мила....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още