IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специална агенция ще следи как се харчат евросредствата за наука

Звеното трябва да отстрани слабости, идентифицирани в предварителния одитен доклад на ЕК

14:25 | 18.10.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Нова държавна агенция ще следи как се харчат евросредствата за наука и образование.

Създава се Изпълнителна агенция „Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж“ (ИА „ОП НОИР“), реши правителството на днешното си заседание и одобри нейния устройствен правилник.

Изпълнителната агенция е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на образованието и науката, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Новата агенция ще изпълнява функциите на Управляващ орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. и всички произтичащи от това задължения и отговорности съгласно националното законодателство и правото на Европейския съюз.

Агенцията ще работи и като междинно звено по Приоритетни оси 3 и 4 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. до нейното приключване.

Създаването на агенцията е следствие от необходимостта да се отстранят несъответствия и слабости, идентифицирани в предварителен одитен доклад на Европейската комисия за „Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж“, уточняват от правителствената пресслужба.

Най-критична в доклада е констатацията, свързана с необходимостта от разделяне на функциите между Управляващия орган на ОП НОИР и Министерството на науката и образованието (МОН) като конкретен бенефициент по проектите, финансирани от програмата.

Постановлението влиза в сила от 1 ноември 2017 г.

За проблеми около ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" стана ясно в началото на годината по време на служебното правителство.

ЕК идентифицира набор от проблеми, в резултат на които бяха спрени междинните плащания по програмата.

Основният, посочен от ЕК проблем, беше, че като просветен министър Меглена Кунева е съвместявала функциите на министър на образованието и науката и ръководител на Управляващия орган на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ще следи как се харчат или ще иска 30% от реципиентите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още