IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките инвестиции в България намаляват наполовина от началото на годината

Инвеститорите се насочват към дълговите инструменти, а средствата за покупка на имот от чужденци намаляват съществено

14:47 | 18.10.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на годината преките инвестиции в България се свиват значително, показват данните на Българската народна банка (БНБ). От публикуваната на сайта на институцията статистика е видно, че за първите осем месеца на годината в страната са влезли 516,4 млн. евро под формата на инвестиции.

За сравнение, за същия период на миналата година размерът им е бил 1,12 млрд. евро, или спад от над 54 на сто.

Данните само за август показват, че инвестициите в страната са почти 72 млн. евро, спрямо 158 млн. евро през август 2016 година.

От статистиката на БНБ е видно, че основната част на инвестициите в страната през тази година е в дългови инструменти – 505 млн. евро. Компаниите изнасят печалбата си, показват още отчетите – реинвестирането на печалбата е с обратен знак и в размер на 10,5 млн. евро.

През 2016 година инвестициите в дългови инструменти възлизаха на 304 млн. евро, а водещи бяха средствата, насочени към придобиване на дялов капитал – общо 562 млн. евро.

От данните на БНБ е виден още и срив на инвестициите в недвижими имоти от началото на годината. Те са едва 7 млн. евро, спрямо 57,6 млн. евро година по-рано.

Основните чужди инвеститори на имотния пазар у нас са руснаците (3,3 млн. евро), следвани от украинците (0,8 млн. евро) и граждани на Казахстан (0,5 млн. евро).

Предварителните данни на БНБ показват още и увеличение на българските инвестиции в чужбина в периода януари – август – със 116 млн. евро, спрямо ръст от 162,7 млн. евро година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
Пуки
преди 6 години
Бизнеса е поставен на колене и затова няма инвестиции. Инвестира се с цел получаване на печалба, а тук непрекъснато се плюе по бизнеса и резултата е налице. Да не се бърка бизнес и олигархия те нямат нищо общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
Jorkata
преди 6 години
2021 всичко свършва... котаго свършат евросубсидиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
Frosty
преди 6 години
Че кой ще дойде да инвестира при нас, докато Тиквоня и ортаците му са на власт?Риторичен въпрос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
karadjata
преди 6 години
Благодарение на ГЕРБ и Бойко Тиквата и с това правителство няма как да привличаме инвестиции и инвеститори. Само Тиквоня вижда чужди инвестиции в "кочинката" му България. Статистиката казва "Инвестиции няма а Тиквата по телевизията казва, че има." на кой да вярваш? А още по-лошото е, че и на БНБ не можеш да вярваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
bbconsult
преди 6 години
Докато Българският бизнесмен се надява само на банково финансиране и безвъзмездни Европейски субсидии за проекти, а не на ФИНАНСИРАНЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ КАПИТАЛИ ЗА БИЗНЕСА ЧРЕЗ ПРЕКИ ИНВЕСТИЦИИ С ДЯЛОВО УЧАСТИЕ, засега ще е така. Светът се променя изключително бързо и геополитическите особености влияят непоправимо на бизнеса не само в България, а и по целия свят. Тези сериозни обстоятелства не трябва да се пренебрегват от нито един бизнес и неговите Лидери и само най-решителните и гъвкави предприемачи, които партнират с по-големите играчи в своя сектор ще оцелеят. Те не трябва да се уповават единствено и само на собствените си познания и опит. Те ще трябва да загърбят егото си, да разширят кръгозора си и да партнират не само с клона на местната банка и безкрайно да кандидатстват и се надяват на Европейски проекти, а да отворят съзнанието и бизнеса за нови идеи, нови Партньори / Инвеститори. Докато Българският предприемач СЕ СТРАХУВА ДА ГЛАСУВА ДОВЕРИЕ НА ВЪНШНИ ЕКСПЕРТИ, ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още