IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велев: Вдигането на заплатите не е алтернатива на трудовата миграция

Ако някой има проблем да плати минимална работна заплата, значи мястото му не е в бизнеса, заявиха от синдикатите

10:03 | 19.10.17 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вдигането на заплатите не е алтернатива на трудовата миграция. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, коментирайки думите на премиера Бойко Борисов, който преди дни призова работодателите да повишат заплатите, за да не емигрират българите.

По последни данни нарастването на разходите за труд на работодателите е 11%, а икономическият растеж е 4%, защити позицията си Велев по Нова телевизия.

Той даде и пример с Полша, където въпреки увеличението на заплатите има 2 млн. емигрирали поляци, но държавата е "внесла" също толкова украинци.

По думите на Велев България е с относително високи доходи и сме привлекателни за молдовци, украинци. Той посочи, че в Германия 17% от работещите са чужденци от третия свят, а в България процентът е под 1 на сто.

По темата за повишението на минималните доходи Велев каза, че вдигането на минималния осигурителен праг е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик. 

Вчера Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Причината е административното увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и повишението на минималната работна заплата на 510 лв. през 2018 г.

От своя страна синдикатите защитиха повишението на минималните доходи.

Ръстът на минималните осигурителни доходи е символичен, тъй като вече две години те не се увеличават заради бойкота на работодателите. Никъде в Европа няма толкова висок сив сектор, което е и причината да има тези минимални осигурителни доходи”, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Тя обясни, че огромна част от бизнеса работи в сенчестата част на икономиката и това е причината социалният министър да предлага повишение на праговете с 3,9%, което е много нисък ръст, допълни тя.

Григорова припомни и че Европейската комисия ни е предупредила, че ни чака икономически шок заради по-големия ръст на заплатите, отколкото на икономическия растеж.

Тя отбеляза, че е важно от каква основа тръгва увеличението на заплатите. "Ние имаме да догонваме. Ако някой има проблем да плати минимална работна заплата, значи мястото му не е в бизнеса", посочи Григорова. 

От своя страна Велев каза, че разходите на работодателите за служителите са се увеличили с 11%. „Ние увеличаваме заплатите три пъти по-бързо, отколкото расте икономиката. Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти”, заяви представителят на работодателите. 

По думите му в България практически няма безработица. Безработни са хора или без никаква квалификация, или които не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Тези, които са безработни, или не искат, или не могат да работят, каза Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Ти ще рутиш свободния пазар. Браво бе. Китайците зариват надеждните си служители с купчини пари и придобивки, а нашите "робовладелци" ще им закачат вериги и гривни за проследяване :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
ratten
преди 6 години
премиера Бойко Борисов, който преди дни призова работодателите да повишат заплатите, за да не емигрират българите.-----------------------------браво на винету. точно това е начина. тиквата премиер да отправи призив към работодателите да вдигнат заплатите и готово.как простия компир без да има 1 прочетена книга е премиер 3-ти мандат?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 1
Пуки
преди 6 години
На калпав олигарх заплатите му пречат.За първи път съм съгласен със синдикатите, не можеш да плащаш фалит и точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 27
s3
преди 6 години
Вдигането на заплатите не е алтернатива за миграцията, по-скоро трябва да се помисли за други варианти за да се задържат хората у нас. При комунизма имахме много ниско ниво на миграция, може би трябва да се ограничи изтичането на трудов капитал в чужбина и да задържим административно хората в БГ--то да ни работят за да привличаме ПЧИ-та с работната ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
Велев още малко и ше ми ядеш хуяя на три пъти кат си заминат и остатъците дет има в страната, после я комшиите я някои други щи вземат територията и хои им се обясняяй на тях с твойте простотии ... еббати дебиила ебаааааси чудото. Щом този не иска да съществува такъв народ, че и е натакъув пост вместо да бъде отстранен може и физически ... няма проблеми .... ми няма да съществува мноо просто ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още