IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Андрей Бабиш се отправя към убедителна победа на изборите в Чехия

Ранните резултати сочат, че 31% от гласовете са за партията на Бабиш ANO

19:08 | 21.10.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Андрей Бабиш. </em>Снимка: Архив Ройтерс</p>

Андрей Бабиш. Снимка: Архив Ройтерс

Чешката партия ANО, водена от милиардер, срещу когото са повдигнати обвинения в криминална измама, се отправи към убедителна победа на парламентарните избори в страната, след като обеща да управлява държавата като компания, да се бори с мюсюлманската имиграция и да се противопостави на по-дълбоката интеграция на Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

ANO, водена от магната Андрей Бабиш, печели 31% от резултатите при преброяване в 44% от районите, съобщи националната статистика след като изборните секции бяха затворени днес.

Избирателите наказват управляващите социалдемократи, които водят сегашния кабинет, като ги изпращат на шеста позиция. Антимюсюлманската Свобода и пряка демокрация, протестна партия, която се застъпва за напускане на ЕС, се класира на второ място. Както тя, така и Чешката пиратска партия изтласкаха назад традиционните политически сили, за да спечелят позиции във властта.

Бабиш, който е вторият по богатство чех и е сравняван с Доналд Тръмп и Силвио Берлускони, печели доверието в страната с 10,6 млн. души население. Подходът му успя да победи кампанията на социалдемократите за по-високи заплати, след като изобличи традиционните партии като корумпирани и некомпетентни.

От своя страна, опонентите на Бабиш го обвиниха в конфликт на интереси, свързан с неговата бизнес империя.

“Изглежда, че поне част от избирателите наистина повярваха, че той може да бъде добър управляващ, за какъвто се представя”, коментира Йозеф Мленек, професор по политология в Карловия университет в Прага по адрес на Бабиш.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още