IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо им писна на чехите

Обобщения като "Източна Европа залита надясно и клони към евроскептицизъм" звучат просто като общ упрек към целия регион и не обясняват причините

08:49 | 24.10.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят на партията &quot;АНО&quot; Андрей Бабиш. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Основателят на партията "АНО" Андрей Бабиш. Снимка: Ройтерс

"Земетресение", "ураган", "цунами": след парламентарните избори в Чехия медиите не пестят катастрофическите обобщения. Защото в една от най-старите и най-стабилни демокрации в Средна и Югоизточна Европа 60 на сто от избирателите гласуваха за партии, които са против сегашната система и против елитите. При това в една безпримерно добра икономическа ситуация! За държава членка на ЕС това е повече от тревожно.

Според първите международни коментари Чехия залита надясно и поема по път, сходен с този на съседите от Полша и Унгария. Но колкото и основателни да са тревогите от изборните резултати в страната, важно е да се направят и няколко уточнения. Обобщения от типа на "Източна Европа залита надясно и клони към евроскептицизъм" звучат просто като общ упрек към целия регион и не обясняват нищо, пише в свой коментар за Deutsche Welle Кено Ферзек.

Повечето чешки избиратели, които гласуваха против "системата", изобщо не са някакви ограничени десни радикали. На тях просто им е писнало от политическото затлъстяване на елита. Много важни реформи в областта на социалното дело, здравеопазването или образованието вече от години тъпчат на място, на регионално и местно равнище процъфтяват клиентелизмът и шуробаджанащината, а част от чехите живеят с убеждението, че модерното време им е причинило само загуби. Освен това политици като президента Милош Земан през последните години трайно отровиха обществения климат, включително и с презрителни реплики към ЕС по адрес на бежанците или най-общо за ценностите на хуманизма и за либералната демокрация. 



Основателят на партията "АНО" Андрей Бабиш заема отчасти сходни позиции. Независимо от това най-много гласове му донесе обещанието, че ще разчисти Авгиевите обори в Чехия и ще сложи край на омрежването на елитите. В това обещание обаче има нещо гнило, защото самият Бабиш открай време принадлежи към същите тези елити, а медиите многократно са вдигали шум около свързани с него скандали за укриване на данъци и за държавни субсидии. За разлика от политици като Виктор Орбан и Ярослав Качински, той обаче не е нито националист, нито шовинист – нито пък има някакви антидемократични планове за Чехия. Бабиш е по-скоро един от онези амбициозни и самоуверени олигарси, които смятат, че авторитарният им управленски стил в областта на бизнеса може да се окаже полезен и за управлението на държавата. И тъкмо авторитаризмът на Бабиш е източник на главната опасност.

Засега все още не е ясно доколко той ще може да постави отпечатък върху бъдещето на страната. Правителство трудно ще бъде сформирано, защото никой не желае да влиза в коалиция с "АНО". През последните години Бабиш прогони от партията си куп умни глави, които можеха да му помогнат да прокара красивите си планове за повече икономическо мислене и ефективност. Освен това, ако стане премиер, той вече няма да може да играе едновременно и ролята на опозиция, както постъпваше като финансов министър от началото на 2014 до май тази година. С други думи, доверието към Бабиш може да се подрони.

Нека да уточним още, че той няма никакъв принципен антиевропейски проект. Единственият общ план на тъй наречените "Вишеградски държави" Полша, Чехия, Унгария и Словакия и при Андрей Бабиш остава отричането на европейската бежанска политика. В този смисъл победата на "АНО" не означава, че и без това доста хетерогенната Вишеградска група сега непременно ще укрепне.

Тъй или иначе, въпросните силно демонизирани елити както вътре в страната, така и в чужбина сигурно са силно разтревожени. И с основание. Ако твърде съмнителните сили на антисистемността все пак не успеят да ги пометат, тези елити решително и честно ще трябва да усвоят един прозрачен, отговорен, устойчив и автентичен стил на демократично управление. Защото само по този начин могат да убедят хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 6 години
па що не си избират като в Германия, а ? случайно са по богати от нас и тая случайност се нарича граница с Германия :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 6 години
не са един и същи човек, само делят един мозък :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 2
pecan
преди 6 години
Чехите не са като нас . Те не случайно са и по богати . Богатството зависи от това какви управляващи си избираме .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 5
ing5rov
преди 6 години
"Не пиши глупости Инвестор е сериозен икономически форум..."Глупостите основно ги пишеш ти ...*** да ти сменят чипа , дефектен са ти притикали още като са те видели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
mysterious
преди 6 години
То и Станишев 4 години не падаше под 6% ръст и не го избраха, и не само, а и го очерниха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Точно така! И Дойче веле е сериозен икономически източник, от който Инвестор преписва редовно политически пасквилчета! :lol: Не знам дали Михал, Инженера и аз сме един и същ човек, но това, което ти пишеш, даже ме кара да мисля, че и човек не си, а некакъв брюкселски бот... :lol:Я разкажи пак как търсенето на нефт ще спре до 10 години и как пълните танкери чакат в открито море, щото никой не иска да ги купува... :lol: Или за необятния турски пазар - майка на българската икономика... :lol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
Еми за тебе е нормално да е неразбираемо! Обаче има решение на проблема - забранете на хората да гласуват и всичко ще си дойде по местата... :lol: Ще управлявате от Брюксел с решения на Политбюро и с декрети на ЕК или по-правилно - ЧК (ЧеКа)... И тогава спокойно ще можете да подменяте европейското население с африканско и азиатско, да замените изрази като "бременна жена" с "бременен човек", да забраните половете и да печатате на воля, та икономиката да "лети"... :lol: Може и война на Русия да обявите без да се съобразявате какво мисли наивното и глупаво население... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 10
lyusien
преди 6 години
Наистина неразбираемо Чехите се отказаха от политици които направиха страната най богата във Вишеградската четворка с наи висок икономически ръст и най ниска безработица в Европа И избраха един популист които обещава неизпълними неща - да разчисти Агиевите оборо на корумпирани измамници и неграмотни политици По умните знаят че може да го направи само човек като Пиночет но в демократична Европа това е невъзможно Какво точно ще направи този човек различно от социалдемократите които управляваха до сега Вероятно нищо и чехите трябва да се надяват на това за да не се върнат в групата на България Румъния и Гърция Наистина невероятно е какви наивници са избирателите навсякъде по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 5
0pk
преди 6 години
ББ се изказа пророчески, че накрая само ние с Румъния и Гърция ще останем :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 29
s3
преди 6 години
Чехите да си опичат акула, за да не се чудят после откъде ще им дойде. Няма друг път освен единна Европа и всеки който иска да се цепи ще си понесе последствията. Нали затова работим толкова години, няма да позволим някой да си мисли че може да се маха и да последва примера на британците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още