IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на петрол в Югоизточна Азия ще продължи да расте поне до 2040 г.

Броят на пътните превозни средства ще се увеличи с две трети до около 62 милиона

09:58 | 24.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето на петрол в Югоизточна Азия ще продължи да расте най-малко до 2040 г., тъй като развиващите се икономики разчитат на изкопаемите горива за транспорт на бързо растящите си населения, превоз на стоки и производство на пластмаси, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Използването на петрол в региона ще се увеличи до около 6,6 млн. барела на ден до 2040 г. от 4,7 млн. барела дневно сега, като броят на пътните превозни средства ще се увеличи с две трети до около 62 милиона, посочва агенцията в доклада си. МАЕ не прави прогноза за периода след 2040 г. 

Глобалният тласък за заместване на двигателите с вътрешно горене от автомобили, задвижвани с електричество, за борба с изменението на климата, предизвика притеснения в петролната индустрия, че търсенето на суровини може да се увеличи до пикови нива през следващите 10-20 години.

Но петролът ще продължи да задоволява около 90% от търсенето, свързано с транспорта в Югоизточна Азия, особено за товарни автомобили и кораби, заяви Кейсуке Садамори, директор за енергийните пазари и сигурност, по време на Международната енергийна седмица в Сингапур.

"Освен ако няма драстични технологични промени, които да повлияят на тези региони, не очакваме търсенето на петрол да се понижи", каза той.

МАЕ очаква електроенергията да представлява едва 1% от търсенето в сектора на транспорта през 2040 г., като прогнозира да има само около 4 млн. електрически автомобила от общо 62 милиона.

В същото време се очаква общото търсене на енергия в Югоизточна Азия да се покачи с близо 60% до 2040 г., заради производството на електроенергия, тъй като нарастващите доходи в региона стимулират повече хора да купуват електрически уреди, включително климатици.

Заключенията на Агенцията показват, че Югоизточна Азия ще се превърне в основен двигател на търсенето на енергия в световен мащаб, тъй като икономиката се утроява по размер, а общото население е нараснало с една пета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Люсиенче-жулиенче, чакам в тази тема с нетърпение умните ти, обосновани на евроатлантизма прогнози и коментари. Или нещо не ти харесва заглавието и софтът ти игнорира функцията...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
"Търсенето на петрол в Югоизточна Азия ще продължи да расте поне до 2040 г."Айде бе! Тука скоро едни викаха, че до 10 г. щело съвсем да спре... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
мда за ужаст на Хюсеина с неговите тесли .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още