IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова: България ще е готова навреме за европредседателството

Страната е в добра позиция да настоява да продължи да получава финансиране и след излизането на Великобритания от ЕС, каза министърът

10:18 | 24.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ремонтите на НДК и резиденция “Бояна” се довършват и от логистична и организационна гледна точка България до януари ще е готова за европредседателството си. Това каза по bTV министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г. Лиляна Павлова.

По думите й работата по Националния дворец на културата ще приключи най-късно до Коледа.

Вече са постигнати и договорености с 21 хотела, които ще приемат 22 хиляди души по време на председателството, като 2 хиляди от тях ще са ВИП гости. Изискванията за приемането на еврочиновници включват локация близо до НДК или Летище София и най-малко три звезди, обясни Павлова. 

Тя е категорична, че в предстоящите месеци България ще има важна роля и няма просто да изпълнява план, утвърден отдавна другаде. По думите й нашата страна ще отстоява както своята позиция, така и интересите на всички 28 страни в ЕС в „институционалния триъгълник” на Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент.

„Европейският дневен ред няма рязко да се промени. 2018 година е последна преди края на мандата на тези ЕК и ЕП, нормално е накрая да има ускоряване на нещата, които не са били приети”, коментира Лиляна Павлова.

Според нея предстои и провеждането на големия дебат за бъдещето на Европа – как след 2020 г. ще функционира тя и дали ще продължим да получаваме финансиране и след излизането на Великобритания. По думите й страната ни е в добра позиция да настоява за това, защото може да покаже резултатите от икономическото и инфраструктурното си развитие през последните 10 години.

На въпрос колко ще струва европредседателството, Павлова отговори, че се надява сумата да не набъбне, освен ако няма извънредни обстоятелства.

Бюджетът е разчетен в тригодишен период – 2 години за подготовката и 2018 г. за провеждането. Средно около 75 млн. евро, каза тя. В сумата влизат и допълнителните ремонтни дейности, докато в останалите държави това е бюджет, който покрива самото председателство. Не правим нещо извънредно, но винаги има задължителни изисквания, на които трябва да отговорим, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
s3
преди 6 години
Браво, ето че ще сме готови за най-важната задача пред нашето управление, да се представим достойно за европредседателството. Нека света и Европа да видят, че ние сме твърдо за ЕС и че се развиваме с ускорени темпове. Хората вече живеят по-добре, има какво да покажем на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още