IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма шанс реакторите за АЕЦ "Белене" да влязат в експлоатация, твърди експерт

Централата никога няма да бъде построена, а определени среди у нас периодично вдигат шум за нея, смята Васко Начев

11:00 | 24.10.17 г. 30
Няма шанс реакторите за АЕЦ "Белене" да влязат в експлоатация, твърди експерт

Няма особен шанс реакторите за АЕЦ "Белене" да влязат в експлоатация някога, някъде, коментира енергийният експерт Васко Начев пред Bloomberg TV Bulgaria. Той беше категоричен, че втората ядрена централа никога няма да бъде построена.

"Изключително несериозно е някой да каже, че "Белене" е необходима и има място за реализация", коментира още той.

Според експерта "определени среди" вдигат шум периодично за АЕЦ "Белене", защото искат да напомнят за себе си и с надеждата, че ще бъде отворена разходната част на проекта.

Плановете на българското правителство са да продадат проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", като за целта извадят активите и пасивите от Националната електрическа компания (НЕК) и обособят отделна компания. Тя ще бъде предложена на инвеститор с минималното участие на държавата в проекта.

В момента НЕК търси оценител, а енергийното министерство очаква и крайния доклад на Българската академия на науките (БАН), който да покаже има ли икономически смисъл от нова ядрена централа.

Според предварителните заявки от енергийното министерство в оценката на българските учени е записано, че през 2035 година ще бъдат нужни още енергийни мощности. Васко Начев е категоричен, че на фона на динамиката на икономиката и технологиите да се прави такава прогноза е "несериозно".

Той обаче подкрепя идеята АЕЦ "Белене" да бъде изградена на пазарен принцип и пазарът да определи има ли нужда от този проект.

Какво коментира експертът за газовите доставки в Европа и евентуалния добив на газ в Добруджа можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

20
rate up comment 13 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Всичко което исках да кажа е, че реактори няма да се строят. PS Тебе наистина главата не те слуша главата. Имай малко уважение към децата си. Нали и те са американци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 6 години
Има само една песъчинка истина, която се инфилтрира от целия спатасклавоч, който си изфляцал в стил "имаме есе за домашно, другарката ни даде основните точки". Тази песъчинка е, че централа няма да се строи, с едно уточнение - няма нито един нормален и прагматичен българин, който да не иска, но американците казаха, че в България руски енергийни проекти няма да има! Това е! Всичко останало е опит да се облече в некакви измислени аргументи този императив за пред собствената съвест на лемури от властта и пригласящите им *** из медиите. Толкоз, чоджум!А на оня под тебе другия ***, докато ме плаши сэпроблеми в Свищов, ще му предложа да се разходи из триъгълника Видин - Монтана - Оряхово с некой плакат срещу АЕЦ-а в Козлодуй и да види на живо как изглежда истински линч по български, хем ще го усети... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
На теб трябва дълго и упорито да ти се обяснява. Първото което трябва да разбереш е, че никой не иска и няма да строи АЕЦ. Второ да си пиеш гинко билобата, за да си спомни колко точно мощности затворихме в Козлодуй и как електричеството от тях постъпваше в мрежата. Трето въпроса с лиценза и на третокласника е ясен. Аз исках да наблегна на факта, че оставихме фактически две огромни дупки в които се инфилтрира дъждовна и подпочвена вода. Тя попива вертикално и носи песъчинки които уплътняват субстрата. Ако има реактор върху тях, няма от къде да се появи такова количество вода. Доклад точно за това е поръчан на БАН и се очакват неговите резултати. Ако си мъж(в което се съмнявам) можем да се обзаложим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 2
Lucifer
преди 6 години
Болен мозък с болни амбиции.. ..добре че на бодлива крава бог рога не дава....чернобилски енергетик, бизнесмен...да знаеш само колко си жалък....не минавай през Свищов, там ще те линчуват като еретик...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 6 години
Казах ти - пиши си за апартаментите и личната ти драма в некой литературен форум! Тук става дума за друго - енергетика, икономика, бизнес... Сигурно на некой мамул като тебе са му изгоряли я къща, я плевник покрай централата в Козлодуй, но вече половин век гърчавата ни държавица свети и работи с козлодуйски ток....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Псолютно! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 12
vzhekoff
преди 6 години
Ми тя и журналистката редовно се изxoжда по темата - все експерти са се събрали. Имат няколко мантри, целите са - да се пръска шум. Било земетръсно. Верно ли ? Ми румънските реактори да не са някъде на луната построени ? Или ако гръмнат те, ще си цапат у Румъния, то не е в БГ-то. После се почва за инфраструктурата - а че "жиците" до Козлодуй не са за 4.4 ГВт - то е друго, важното е да се почне. Трета опорна точка - 7-ми реактор от Уестингхауз. Жалко, че фалираха предварително, та сега се налага да се търси мистичен китаец. 4-та опорна точка - ток не ни трябвал, да де, ама потреблението расте - и тя отпадна. 5-та - имало излишък на мощности- само дето те са все от фотоволтаици и перки, и последната зима когато вън беше -24 градуса, ни фото, ни вятър. Е, поне се видя кои точно са "излишните" мощности. В същото време ЕС ударно закрива ТЕЦ на въглища и нашите я изкарат още 10г я не - справка Бобовдол и ТЕЦ Варна. Така че... да ви пиkaя на експертите... Този от видеото същия като ефрейтора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Имам апартамент в Белене на 3км въздушна линия от площадката за реакторите и още един в Свищов на 7,5 км въздушна линия от бъдещите реактори. Ако чуеш че АЕЦ Белене започва реално да се строи, ела и двата ще ти го подаря с пожелание за дълъг живот ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 6 години
До тука само литература, драги! Така си и знаех... Мда, проблемът е, че литератори, адвокати и прочее плямпалници поеха още на 10-ти ноември съдбата на България в ръцете си и резултатът е една държава-говорилня! Именно това не се случи в Китай... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 6 години
Хахаха... Още един експерт! Еми то в бегето май само експерти останаха... :lol: Затова и сме до тука....! А случайно да си чувал, че строителството на един ядрен блок започва с проектиране и лицензиране на площадка, а те нито стават за година-две, нито са евтини? А в Козлодуй се тръгва от там. И после строиш всичко отначало, което вече е построено в Белене, и чак от там - новите сметки, които са.... пак същите! :lol: Щого никой не е строил за Козлодуй "довеждаща инфраструктура и силови подстанции" да се намират - ей така, за още 1-2 блока х1000 Мвт, за секи случай - ако реши некой симеоновградски ядрен експерт да сложи некой ден нови мощности там и блоковете внезапно да станат 8... :lol:Нашият даже заби с енциклопедичните си познания и до възглавниците под реакторите... :lol: А ако реакторите вече работеха върху тези възглавници, ко прайм, а? Бум?!!!Хахаха.... И от сеизмология прихваща момчето - това БАН, МАН.... кучета ги яли... :lol:Абе изобщо - експерт връз експерта, майнольо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още