IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството се отказа от орязването на болничните

Идеята се отлага за няколко месеца, докато кабинетът намери вариант за затягане на контрола върху издаването на болнични листове

11:54 | 24.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството се отказа от орязването на болничните, стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов преди днешното заседание на Министерския съвет.

Според заложеното в проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДООза 2018 г. работодателите трябваше да плащат 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, а не 70%, както е в момента. Целта е с промяната да се ограничат злоупотребите с фалшивите болнични листове, обясни преди дни социалният министър.

Мярката ще се отложи за месец или два месеца, докато бъде намерен вариант за затягане на контрола върху издаването на болничните листове, обяви премиерът.

Борисов допълни, че свиква на извънредна среща ресорните министри и заместник-министри в търсене на изход от ситуацията. Управляващите обмислят създаване на специална лекарска комисия, която да проверява издадените болнични листове.

Държавата ще опита да ограничи фалшивите болнични с контрол, преди да приложи крайни мерки, посочи Борисов, допълва Dnes.bg. По думите му това ще стане с "контрол на контрола" - чрез специализирана лекарска комисия от няколко лекари, които да проверяват болничните.

"Ангажирали сме всичките сили на полицията да се опитаме да не пострадат тези, които са реално болни заради тези, които мамят. Като дойде петък, знаете колко болнични се издават и хайде в Гърция на почивка, ама всички данъкоплатци плащат за това“, коментира той.

Разпоредена е и проверка на всички компании, в които масово са вземани болнични от служителите.

"Всеки може да изкара, че днеска има кръвно, докато проверят, може да му спадне кръвното“, даде пример той, като допълни, че когато се дават фалшиви болнични, се ощетяват всички и "накрая сметката става огромна".

Управителят на НОИ Ивайло Иванов информира министрите, че за последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% и вече са 3 млн. броя, а средствата за тях са в размер на 500 млн. лева годишно. По думите му с предложението през първите три дни работодателят да плаща 50%, а не 70%, както е в момента, се прави опит за ограничаване на неправомерното ползване.

Иванов каза още, че във фирми в ликвидация масово служителите получават болнични по 6 месеца, като сумата е повече от това, които биха взели, ако работят. По думите му в редица държави има изчаквателни периоди, в които на практика човек не получава нищо, като у нас е възприет най-мекият вариант.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че така на практика фирмата получава през болнични повече пари, отколкото внася като данъци в държавата.

Борисов разясни, че има протестни сигнали от компании, "които искат да закриват заводи и да се местят от това, че един доктор дава по 200 болнични листа“. Имало и фирма със 105 хиляди болнични на служители за миналата година. "В същото време ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблем", коментира Борисов, като посочи, че в Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря.

И бизнесът, и синдикатите не подкрепиха орязването болничните за първите три дни. Необходими са организационни мерки и засилване на контрола, смятат синдикатите. Работодателите също призовават за затягане на контрола.

През 2010 г. правителството въведе правилото работодателите да плащат първите три дни от болничния като антикризисна мярка.

От бизнеса настояват да се върне старото правило, според което работодателят плаща само за първия ден на болничния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
На 64 години съм и нямам нито един ден болнични. Според мен, всички проблеми в здравеопазването, образованието , науката и някои други/отделна тема/ са предизвикани от престъпното им търгуване. И Господ /ако го има/ не би си позволил да купува и продава здравето, интелекта и бъдещето, на сътворените от него създания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
има лесно решение ... спрете да взимате здравни вноски и никой няма да си пуска един ден болнични ... проблема е решен :):)право е написал колегата под мен ... като не можете да упражните контрол изчезнете от власта. ... с поредната дискриминация към работещата част от населението кво си мислите че ще постигнете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
fantasy_gt
преди 6 години
Идеята с болничните е като онази за кешовите разплащания. И едната и друга били с цел да се пресекат незаконни практики - болнични, когато не си наистина болен и дейност в сивата икономика. И двете обаче ще продължат да съществуват в същия размер и след новите ограничения. Този, на който му е все едно дали е на работа или не, пак ще симулира болест. Сделките без фактури и касови бележки (сива икономика) ще продължат да се правят в кеш, както и сега. Впрочем, не знам кой *** в МФ е решил, че като сложиш лимит на плащанията в брой, търговците в сивия сектор ще спрат да нарушават закона - то и сега не можеш да платиш по банков път за стока, която идва без документи.А относно онези фирми със 105 хиляди болнични, премиерът да нареди една проверчица на място за условия на труд и заплащане в тях. Не вярвам да има хора (наемни работници), които да предпочитат да симулират болест, вместо да работят и да взимат пълна заплата, ако не са налице някакви много демотивиращи фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Karo
преди 6 години
Брей, как така като никога се отказаха да смъкнат още 1 кожа от работещите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още