IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Даскалова: Измамници събират пари от името на инвестиционен посредник

Вероятно те са събрали десетки и стотици хиляди лева, смята представляващият ИП Фоукал Поинт

10:46 | 30.10.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Теодора Даскалова Снимка: Личен архив</p>

Теодора Даскалова Снимка: Личен архив

Теодора Даскалова е зъвършила магистратура по „Мениджмънт и Маркетинг“  в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и квалификационна степен от The University of Delaware . Притежава специализация във  Висша школа по Външна икономическа дейност и международно право и редица други в областа на финансовите пазари. Сертифициран от Комисията за финансов надзор брокер на ценни книжа. 

Професионалният й опит изцяло е свързан с капиталовите пазари на различни позиции. Работила е за „Капитал Инженер Проект“ ООД, била е изпълнителен директор на ИП „Евро Гарант“ АД, член на СД на „Фоукал Пойнт Инвестмънтс“ АД от 2012г., понастоящем изпълнителен директор и председател на СД на „Фоукал Пойнт Инвестмънтс“ АД.


Г-жо Даскалова, каква е злоупотребата с името на Инвестиционен посредник Фоукал Пойнт Инвестмънтс“ АД, лицензиран от Комисията за финансов надзор?

От известно време до нас достигат сведения, че непознати на нас злонамерени лица неправомерно използват името на лицензиран инвестиционен посредник „Фоукал Пойнт Инвестмънтс“ АД, като предлагат сключване на договори от наше име и събират парични средства по тези „договори“.

Как научихте, че се представят и събират пари от ваше име, каква е схемата на зложелателите?

Тези лица, казвам лица, тъй като имаме сведения за повече от едно такива лица, влизат в контакт по телефон и по електронна поща с граждани, като се представят за служители на „Фоукал Пойнт Инвестмънтс“АД и предлагат сключване на договори за предоставяне на инвестиционни услуги уж от името на нашето дружество.

На въведените в заблуждение клиенти на инвестиционния посредник са изпращани по електронен път бланки на договори за предоставяне на инвестиционни услуги, заедно с нормативно установените приложения към същите (декларации, анкетни карти и др.), като всички документи съдържат идентификационните данни на „Фоукал Пойнт Инвестмънтс“АД (търговско наименование, ЕИК, адрес на управление, имена на представляващ), логото на компанията и очевидно целят да въведат в заблуждение лицата, до които са изпратени, че влизат в отношение с лицензиран инвестиционен посредник.

Нещо повече - при един от последните случаи, който ни стана известен, на лице, с което измамниците са се свързали, е представено и копие от издадения ни от Комисия за финансов надзор лиценз. На лицата се представят кратки брошури, предоставящи икономическа информация за различни български и чуждестранни публично търгувани ценни книжа, като се правят и внушения за очаквани значителни печалби, в случай че лицето сключи договор за предоставяне на инвестиционни услуги и започне да търгува с тези ценни книжа, ползвайки, както се цели да се създаде представа у заблуденото лице, услугите на „Фоукал Пойнт Инвестмънтс“АД.

На лицата се предоставят номера на банкови сметки, нямащи нищо общо с посредника, по които същите да преведат парични суми с оглед „инвестиране“ в посочените български и чуждестранни ценни книжа.

Кого сезирахте за нарушенията и има ли защита от мошениците?

От края на юли има заведена преписка в резултат на подаден от предходния представляващ на дружеството Маню Моравенов сигнал до СДВР, Отдел „Икономическа полиция“. В края на лятото обаче ситуацията ескалира, като нови и нови граждани се свързваха с нас, което ни даде основание да сезираме директно Софийска Районна Прокуратура, като доколкото ни е известно тече разследване. Впрочем, подхождайки към настоящото интервю, ние имахме сериозни опасения дали не бихме попречили на разследването, но в случая надделя нашето желание да предупредим всички потенциални жертви на измамниците.

Също така на нашата интернет страница сме поместили много подробно предупреждение, в което сме описали известните ни до момента имена, номера на банкови сметки, предоставяни от измамниците и друга информация, която би могла да е от полза при предотвратяване на това някой да стане жертва на описаната измамна схема.

Колко пари са събрали?

Това трудно можем да кажем, но сумите, предоставени от даден отделен „клиент“, за които знаем, варират от няколко хидяди до десетки хиляди лева. А виждайки мащаба на дейността, която измамниците развиват – за нея можем да съдим по обърналите се към нас измамени лица или такива, които са проявили предпазливост и са ни потърсили предварително, може да става въпрос за стотици хиляди левове.

Кои точно са лицата, извършващи злоупотребата?

Колко или кои са лицата не можем да кажем със сигурност. Въпреки че разполагаме и с имена, с които се представят лицата, осъществяващи телефонните обаждания, също не можем да кажем, че тези имена са действителни. Номерата на мобилни телефони, от които се звъни, постоянно биват променяни.

Във всеки случай, отново искам да подчертая, че дейността е изключително мащабна – имаме сведения от хора в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Дупница, дори от Гърция и Македония, че са били търсени от наше име. Това говори, че в схемата са ангажирани много хора. Доколкото знаем измамниците са разполагали и с повече от един офис – кол център.

Използвани са и новорегистрирани дружества с имена подобни на това на инвестиционния посредник, които са представяни за негови „агенти“ и които са титуляри на предоставяните от измамниците банкови сметки. Тук трябва да кажа, че нашето дружество не е упълномощавало никакви подобни „агенти“ били те физически лица или дружества.

Какво ги обединява или около 10 лица изведнъж са решили случайно да злоупотребяват с вашето име?

Някой е организирал и създал цялата тази, според нас, мащабна измамна схема. Напълно възможно е лицето или лицата, които са в основата й, по един или друг начин да са свързани с капиталовия пазар. Очевидно добре познават разпоредбите на действащото законодателство, както и инвестиционното посредничество като бизнес. Всъщност, това е основен фактор, според нас, създадената измамна схема да е изключително опасна - да е в състояние да измами и хора с относително висока инвестиционна култура.

Какъв е профилът на излъганите?

Има всякакви хора. Както хора с не особено висока инвестиционна култура, така и хора със солидно образование и опит в инвестирането на капиталовите пазари. Измамната схема е подготвена изключително професионално, ако може да се използва думата „професионално“ в случая.

Всички документи, които са предоставяни на измамените, са съобразени с действащото законодателство. Разбира се, ако човек изследва детайлите, например, че му се предлага договор от едно дружество, а му се предоставя сметка на друго, макар и с подобно наименование, по която да преведе средствата, веднага би следвало възникне някакъв вид подозрение.

Също така това, че комуникацията се осъществява изцяло дистанционно – по телефон и с размяна на документи по електронен път и по поща, без физически да си срещал лицата, с които разговаряш, би следвало да се стори подозрително на измамените лица. В някои случаи, всъщност в повечето известни нам случаи, хората са се досетили, че са обект на измама и са се свързали с нас.

Къде е проблемът - в алчни за печалба вложители или в липсата на правова държава?

Както виждаме напоследък, има множество примери за измами от всякакъв вид и характер. Никой не е застрахован, че може да стане жертва на измама. Да, алчността и стремежът за лесна печалба играят определена роля в нашия казус, но трябва да признаем, че и лицата, които стоят в основта на измамната схема, действат изключително ловко и, както казах, с огромна доза „професионализъм“. Държавата трудно може да има роля в предотвратяването на подобни измамни схеми, освен като разследва, разкрива и наказва подобни престъпления.

Какъв е начинът да се пресекат такива измами?

Начинът е всеки един от нас да проявява бдителност, особено когато се касае за пари и това на кого и за какво ги даваме. Тук можем да посочим като положителен пример тези хора, които са положили това малко усилие да направят проверка, като са се свързали с нас след като са били потърсени от измамниците или поне са отворили сайта на нашето дружество и са видели предупреждението, което сме публикували. Както посочих вече, вниманието към детайлите и обоснованото съмнение, което всеки трябва да проявява, по отношение на това, кой, за какво и как изисква от него пари, също са много важни.

Реакцията на държавата по отношение на такива случаи, разбира се, е най важна. Разследване, разкриване и наказване на престъпниците. Всъщност това също е вид превенция.

Междувременно в посредника продължават да пристигат сигнали от граждани, които са получили обаждане от тези хора, включително в края на миналата седмица и дори днес (23.10.2017г.). Още веднъж бихме желали да призовем гражданите да бъдат изключително внимателни, когато някой се свърже с тях, било по телефон или по мейл, с предложение за каквито и да било инвестиционни услуги, като в случай и на най-малко съмнение внимателно да проверяват това, което им се предлага и кой го предлага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan_penev
преди 4 години
Откраднал е 50 000 долара от фирмата, която управлява.Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO na BFB - там има 9 милиарда за крадене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
simona_miteva
преди 4 години
Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе всъстава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото надосегашния изпълнителния директор Иван Такев.Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защочовек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именнозаради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-нМоравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се водиразследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазарии използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор наинвестиционния посредник Фоукъл Пойнт Инвестмънтс АД и &quot;Феърплей пропъртис&quot;АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва нанепрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайнижалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,така известния капацитет да бъде отстранен от длъжност.Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които сетърси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването насредства в особено големи размери и документални престъпления.По времето когато Моравенов управлява &quot;Феърплей пропъртис&quot;, компанията купиватърговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, вСозопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми отприходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, коетоуправлява.Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции илинай-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 4 години
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
DarkStar
преди 6 години
само вметка: то при форекс търговията - не съм видял нито чул реално някой да е забогатял от този вид търговия на марджин... освен брокера и хората от отдела му за "продажби или account managers"...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още