IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия ще построи мегаполис за 500 млрд. долара

Новият град на брега на Червено море ще бъде от ново поколение и в него няма да има нищо традиционно

22:07 | 24.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия планира да построи мегаполис на брега на Червено море, съобщава Bloomberg. Новият град, който ще носи името Неом, ще предлага на своите бъдещи жители начин на живот, който в момента не съществува в страната.

Мегаполисът ще бъде независим от властта в Саудитска Арабия и всеки етап от изграждането му ще бъде консултиран от инвеститори. Мащабният проект ще бъде подкрепен от правителството в страната с 500 млрд. долара, инвестиционния фонд и местни и чуждестранни инвеститори.

Той ще бъде ново поколение град, използващ чиста енергия, в който няма да има място за нищо традиционно, обясни престолонаследникът Мохамед бин Салман. Ще има връзка с градове в Египет (чрез мост над Червено море) и Йордания. 

Промоционално видео за новия град показва свободно движещи се в общественото пространство жени, които работят наравно с мъжете. Eдна-единствена жена е покрила косата си хиджаб. 

Новият проект е изненадващ за инвеститорите, които анализират серия от анонси от страна на кралското семейство в Саудитска Арабия, отбелязва Bloomberg.

В рамките на по-малко от две години беше съобщено за планирано IPO на Aramco, създаването на най-богатия инвестиционен фонд, както и премахването на забраната жени да шофират. Целта на престолонаследника Мохмед бин Салман е да подготви държавата за края на петрола.

Рияд вече коментира, че ще изгради редица курорти на брега на Червено море, управлявани по международните стандарти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
mvr0306
преди 6 години
възможно е да е прах в очита на населението; но е възможно и наистина да се подготвят за края на петрола...малко трудно мога да си представя индустрия от западен тип точно в СА...тия са с най-пещерни нрави измежду арабите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Toranaga
преди 6 години
освен да обявяват какво щели да направят, друго не могат. Ами направи го де.. Ама в СА парите са на привършване, колкото и да не им се вярва и иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
И там ще се карат само тесли, не се съмнявайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още