IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Новият Мао" циментира властта си*

Си Дзинпин бе преизбран за генерален секретар на Централния комитет на комунистическата партия в Китай, очаква се да поеме още 1 мандат през март 2018 г.

08:03 | 25.10.17 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Китай Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП) преизбра днес на първия си пленум президента Си Дзинпин за генерален секретар на ЦК, предава ТАСС. Новият ЦК избра и 7 души за членове на своя Постоянен комитет. Преизбран в комитета е и премиерът на Китай Ли Къцян.

Си Дзинпин е избран и за председател на Военния съвет на ЦК. 

Освен Си и Ли всички останали членове на Постоянния комитет са нови лица, но представената нова генерация лидери не включва ясни потенциални наследници на Си, което нарушава системата от четвърт век за смяна на лидера след два мандата и увеличава шансовете той да се стреми да остане на длъжност след 2022 г., коментира Bloomberg.

Към най-висшия политически орган вече ще принадлежат Ли Джаншу, тесен съратник на Си, партийният шеф от Шанхай Хан Джън, вицепремиерът Уан Ян, главният идеолог Уан Хунън, както и организационният секретар Джао Лъдзи. Всичките петима мъже, назначени да се присъединят към висшето ръководство в Постоянния комитет на Политбюро – освен Си и премиера Ли, ще бъдат твърде възрастни, за да управляват страната едно десетилетие, след като Си завърши втория си мандат. Най-младият след новите висши партийни функционери е на 60 години.

Изкачвайки се по стълбицата на партийната бюрокрация, Си заема редица отговорни длъжности в крайморските източни провинции Фуцзян и Чжъцзян, които са сред най-развитите в икономически план.

През октомври 2007 г. влиза в "светая светих" на партийния апарат - Постоянния комитет на Политбюрото на ЦК на ККП. През 2008 г. е назначен за зам.-председател на КНР, през 2010 г. - зам.-председател на Военния съвет на ЦК, а през 2012 г. оглавява Съвета. 

През ноември 2012 г. пленум на предишния ЦК на ККП за пръв път избира Си Дзинпин за генерален секретар, допълва ТАСС.

Си, който е на власт от края на 2012 г., със сигурност ще бъде преизбран и за още един мандат на най-високия държавен пост през март догодина, отбелязва AFP, цитирана от БТА. 

След вкарването на идеологическите си насоки в конституцията Си е в пика на кариерата си. Никой лидер на Китай не се е радвал на подобна силна позиция приживе от времето на Мао Дзъдун насам. В края на едноседмичния конгрес партията единодушно прие поправка в конституцията, която включва „Мислите на Си Дзинпин върху социализма с китайски черти за новата епоха“ като едни от водещите принципи. 

*Актуализирано към 8,35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Ваша воля е да не зачитате реалността, т. е. да не зачитате наличието на грешната парична система и съответните лоши последици.Ще дойде време, когато и децата ще обсъждат как е било възможно тази грешна парична система да съществува в света над 300 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Паричната система е факт. Тя е обществена полезност.Проблемът е, че сегашната парична система е с конкретна грешка.Грешката е поправима.Най-важното е: Как да се осъществи спасение в условия на над 300-годишна световна грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Митев - късно си се родил за спасител и за отваряч на очите на слепите дето не могат да видят (според теб) очевидното.Не ми пука за паричните системи. Мога да се адаптирам към всяка една дори и да е най-сбърканата. И за всеки случай имам малко стопанство, та ако се наложи мога да оцелея с всичкте си роднини и без парични системи, ако се наложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
щеха да роват у кофите кат нас, ако имаха бесния късмет да имат вождове като Троцкистите в Руско и наще в стил еврейски атлантици кат Монката Паси и Велев индустриалеца, а можеше да им боднат и една кат Куневица да им изпозатвори АЕЦовете и най-многото мигранти по света щеха да са чайници .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Др. Митев, единственият, който постига успех в условия на незлатен стандарт, е Хитлер. Но по негово време няма нито партии, нито синдикати, нито евреи, а райхсмарката има за актив само труда на дисциплинирания германски работник. В Северна Корея е същото - няма партии, няма синдикати, няма евреи, а корейският вон има за актив само труда на дисциплинирания корейски работник. Защо Ким Трети не постига същия успех при положение, че необходимите и достатъчни условия са идентични? Веднага ти отговарям и те изпреварвам, за да не си припишеш това епохално откритие - защото Ким Трети, за разлика от Хитлер, още не е открил Шамбала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Ееех, как не извадиха и китайците късмет с един Горбачов, па след него и един Елцин - сега щеха да са дълбоко в дебрите на демокрацията, първа грижа да са им правата на *** далите и да развяват байряци с цветовете на дъгата, а не с петолъчки, сърпове и чукове и да показват кукиш на Америка... Жалко за демокрацията в тази азиатска комунистическа ко чина.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Здравей,Сегашната грешна парична система не е направена умишлено с грешка.Сегашната грешна парична система е въведена, защото е по-добра от предишната.Допусканата сегашна държавна грешка е налична заради незнание.Нима преди да прочетете написаното от мен знаехте за тази държавна грешка?Нима, ако обществеността знае за тази държавна грешка, същата ще се запазва?Вярното е, че и при условия на наличната грешна парична система е възможно за отделен период да се осъществява икономически растеж. Полезно е при тази констатация да не се пропуска, че процесът се извършва при развитие на потенциал за дългови кризи със съпътстващи злини. Това е проблемът на наличния прототип на паричната система, а именно, че икономическият растеж е съпроводен със съпътстващи кризи, които унищожават стопански ценности.Нима за Вас сегашната грешна парична система ще е вечна даденост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Здравейте,Не знам коя е безгрешната парична система.Знам, че сегашната грешна парична система е водещият причинител за актуални щети. Също, че е възможно прилагане на подобрена парична система.Тук няма възможност за по-пълно представяне на допусканата държавна грешка.Достатъчно е да напишете в Google "Иван Митев за световната грешка" и ще видите някой от вариантите на представяне на ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Защото в посоченото твърдение по никакъв начин не става ясно каква е безгрешната парична система. От семиотична гледна точка изреченото е щуротия. Все едно да някой да каже - смартфонът ми е китайски и е толкоз скапан, ама хлебарницата като работи само 6 часа вечерта, какво да се направи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Къде си бееее? :D Липсваше ми :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още