IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: Всяко орязване на социални права води до сътресения

Трябва да бъде извървян административният път на наказателните процедури, преди да се стигне до орязване на права, смята депутатът

14:40 | 25.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Всяко орязване на социални права в България води до сътресение и до неприемане на бюджета за Държавно обществено осигуряване. Това заяви по Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по труда и социалната политика в парламента Хасан Адемов.

Той коментира казуса с фалшивите болнични и предложението за орязване на плащанията за временна нетрудоспособност, след като вчера правителството се отказа от идеята в името на по-стриктен контрол.

Правителството даде заден ход от спорната идея първите три дни от болничния да се изплащат на 50%, а не на 70%, както е в момента. Целта на мярката беше да се ограничат фалшивите болнични.

Адемов бе категоричен, че трябва да бъде извървян административният път на наказателните процедури, преди да се стигне до "орязване на права".

Що се отнася до обявеното намерение на държавата специална лекарска комисия да проверява издадените болнични листове, Хасан Адемов каза, че и сега има лекарски комисии, и сега в Закона за здравето има ангажимент работодателите да проверяват спазват ли служителите своя отпуск по болест според предписанията на лекаря.

"Ако работодателите са заинтересовани да проверяват, те трябва да имат административен капацитет за това. И, ако се установят нарушения, служителят трябва да си понесе своето наказание по съответния наказателен ред", категоричен е той.

Радикалното решение на казуса е осигурителната система да плаща първите три дни от болничния, смята той.

Още вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още