IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартирането на търговия на ДЦК - поредна малка крачка в правилна посока

Похвални са усилията на БФБ, но в държавата е силата за същинска промяна, коментират анализатори

08:10 | 27.10.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стартирането на търговия с държавни ценни книжа (ДЦК) на Българската фондова борса (БФБ – София) е поредната малка крачка в правилната посока. Така коментира пред Investor.bg темата анализаторът на ИП „Реал Финанс“ Петър Динев.

Според него за продължителен период от време оборотите с ДЦК ще бъдат малки и основният обем на търговия ще продължи по сегашните канали. „Да се надяваме, че това ще постави началото на оформяне на дългов пазар на БФБ, какъвто към  момента на практика липсва“, заяви той.

По думите му повечето мерки, предвидени в стратегията за развитие на БФБ ще окажат малко влияние, но в цялост постепенно биха могли да променят облика на фондовата борса. „Пример за това е БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Той не успя да сработи напълно, но въпреки това оказа положително влияние на пазара. Вторичната търговия с ETF е слаба. Не се използва за търговия по пазарният сентимент. Има дни, когато на вторичен пазар не се сключват сделки. Вероятно причината е липсата на къси продажби и малката волатилност, която прави инструмента труден за използване от спекуланти. В добавка към текущата стратегия бих желал да видя ясна идея за въвеждане на къси продажби и в по-далечен план на деривативен пазар върху най-ликвидните инструменти на БФБ. Както всички останали мерки и това първоначално ще окаже много малко влияние върху пазара, но постепенно ще повиши оборотите на регулиран пазар“, коментира още финансистът.

„Да се надяваме, че вълната от отписвания от търговия през последната година в близко бъдеще ще бъде заместена от първично публично предлагане (IPO). Идеята за листване на малки предприятия е добра, но бих желал да видя и големи IPO-та, където вторичната търговия би била по-голяма“, отбеляза Динев.

Той счита, че като цяло "по стара българска традиция обичаме да гледаме негативно на нещата и някои пазарни участници остават скептични за възможността борсата да направи пазара атрактивен. И не защото свикнахме БФБ да се критикува с лупа в ръка, а защото не тя е тази, в чиито ръце е силата за същинска промяна", заключи още той.

"Похвални са намеренията на БФБ, но без участието на държавата няма как да стане“, коментира пред Investor.bg портфолио мениджърът в Юг Маркет Фонд Мениджмънт Гено Тонев.

По думите му именно държавата разполага с инструментите и с лостовете за извършването на промяна, но ако има желанието.

„Как борсата ще превъзпита мажоритарните собственици да бъдат по-прозрачни към акционерите си? Доверието къде е?", пита той и отговаря с горчивина: "То липсва на нашия пазар. Компании, бивши приватизационни фондове могат спокойно да бъдат изхвърлени от пазара, както навсякъде другаде по света. Няма как да се сърдим на усилията на борсата да промени средата, става дума за грешни държавни политики", смята той.

По думите му търговията с ДЦК на БФБ-София ще осигури по-тесни спредове и ще помогне за прозрачността на търговията с ДЦК, но като цяло Тонев остава песимист, че ще има друг ефект върху пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
никак, ама може да купиш дцк и да чакаш качествените компании да се появят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
Един несъществен въпрос: как търговията с ДЦК ще компенсира липсата на качествени компании и ИПО-та на БФБ? Аз поне за момента не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
unseen
преди 6 години
Автора да обогати малко българският си ......"по думите му" и така 4-5 пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още