IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Корея: България е врата към европейските пазари

Борисов покани корейски инвеститори да построят завод за електромобили

15:37 | 25.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България е врата към европейските пазари, тя е добър партньор. Това заяви по време на официалното представяне на новата Българо-корейска търговска индустриална камара премиерът на Република Корея Ли Нак-Йон.

Той посочи още, че икономиката на страната ни се развива на висока скорост, а отвореният пазар дава отлични възможности за правене на бизнес.

„България има потенциал да привлича все повече чужди инвеститори. Ниските корпоративни данъци и стабилната данъчна система са само част от факторите, които имат значение за компаниите. Впечатлен съм от посрещането ми в България и от комуникацията между нашите две страни“, каза Ли Нак-Йон.

Той си пожела догодина отново да дойде тук, но този път за да направи първа копка на нов завод на Hyundai. Не стана ясно обаче дали действително има такъв проект, в каква фаза е или къде в България ще бъде реализиран.

„Впечатлението, което имах при влизането в града от летище София, беше, че България е динамично развиваща се икономика и има много отворена система. Но в ситуация като тази, смятам, че ще има много работа, която нашите бизнесмени трябва да свършат. Надявам се, че всички вие да работите упорито и да играете ръководна роля за диверсифициране на сътрудничеството между двете страни“, каза още Ли Нак-Йон

От своя страна българския премиер Бойко Борисов заяви, че камарата предоставя нова платформа за развитието на българо-корейските отношения. По думите му е очевидно, че търговците са доволни, но целта е сътрудничеството между двете страни да бъде издигнато в геополитически план. 

„Всеки корейски инвеститор е добре дошъл в България, ще го посрещнем, ще му помогнем и ще го обгрижим, но истинско геополитическо сътрудничество ще има само когато тези големи инвеститори дойдат тук с реално производство“, обясни Борисов. 

Надявам се днес да поставим едно ново начало, приех любезната покана на колегата да посетя Република Корея и той както отбеляза има смисъл, ако подпишем големи договори, добави министър-председателят.

Борисов отбеляза още, че Корея е водеща в автомобилостроенето и предстои бум в развитието на киберавтомобили. Според него страната ни е изключително привлекателно място за голям завод за кибер и електромобили. Същото важи и за нашите IT паркове в сферата на технологиите, каза още премиерът. По думите му в момента се договаря общо партньорство и във военната сфера, по-конкретно при производството на бронирани машини.

Представители на  Българо-корейската търговска индустриална камара уточниха за Investor.bg, че за миналата година двустранната търговия между България и Корея е на стойност 201 млн. долара, което е с 31,3% повече, отколкото през 2015 г. По данни на БНБ за периода 1996 г. – 2016 г. нетният поток на преките инвестиции от Южна Корея в България възлиза на 222,6 млн. евро.

Страната ни изнася най-много пшеница и ръж за Корея.

Новата камара подкрепя дейността на дружества, които развиват двустранните търговски и индустриални дейности и ще работи за привличане на инвестиции и реализиране на промишлени проекти, свързани с автомобилостроенето, енергетиката, електрониката и екологичните технологии.
 
Камарата ще организира обмяна на търговска и икономическа информация между България и Корея, както и регулярни срещи между бизнеса от двете държави, както и ще съдейства за облекчаване на процедурите за инвестиране, за ефективност на регулациите и условията за внос и износ на търговските дружества. Камарата ще работи в тясно сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Корейската агенция за насърчаване на бизнеса – KOTRA, Корейската търговска и индустриална камара, както и с бизнес организациите и държавните институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Дръпнатите, дори и да не виждат повече от другите, доказано е, че виждат по-надалече... Дано осребрим тая врата най-накрая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Абе ние само за врата ли ставаме?Ами къде е нашия пазар? Къде е нашето потребление?Май го няма никъде, държавата ни не разчита на него, защото у нас 75% от приходите в бюджета са от косвени данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
представям си културния шок на това корейче при срещата му с премиера тиква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Дори и компоти не изнасяме.Потенциалът ни е доста по-голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още