IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страничният ефект на Софарма

Вероятният сценарии за масираните разпродажби при компанията е търсенето на ликвидност от голям акционер

10:48 | 27.10.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последните три седмици на фондовия пазар са маркирани с големи флуктуации, спадане на основните индекси с около 7% на фона на подобряваща се макросреда и положителни предварителни данни за бизнеса на публичните дружества към края септември, коментира управителят на ПФБК Стоян Николов пред Investor.bg.

По думите му знаково за борсата през изминалия месец и половина е спадането на цената на една от най-ликвидните дружества – Софарма от 4,80 на 3,91 лв. за акция, като за посочения период са изтъргувани едва 1,5 млн. акции при спад 18,5%. Според него суап сделки на фондовата борса са натиснали цените на множество емисии.

„Интересно е че фармацевтичната компания се представя отлично през последната една година, а потенциалът за растеж на дружеството със старта на продажбите в САЩ е огромен“, посочи Николов. Припомняме, че преди ден стана ясно, че българският производител е сключил споразумение за изключителна доставка с американското дружество Achieve Life Sciences за производството на активната фармацевтична съставка цитизин и готови таблетки. Съгласно споразумението Софарма ще произвежда цитизин в съответствие с изискванията на Европейската комисия за „Добра производствена практика", който ще бъде използван от Achieve.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Според Стоян Николов вероятният сценарий за масираните разпродажби на акциите на българското дружество е търсенето на ликвидност от голям акционер, но от друга страна е сигурно, че това не е мажоритарният собственик, тъй като Европейският регламент забранява в този период търговията на лица с достъп до вътрешна информация. Така мажоритарният собственик, в случая и директор на дружеството, няма право да търгува до началото на декември.

Страничният ефект за пазара е разпродажба на други емисии с една единствена цел – набиране на средства от дребни и по-големи инвеститори и „прескачане“ на далеч по-подцененото дружество Софарма, коментира още специалистът.

„Следвайки ефекта на снежната топка от последните 3-4 сесии, SOFIX загуби 2% за един ден и увлече с негативните си настроения и другите индекси на фона на еднопосочното положително движение на световните пазари“, коментира брокерът.

По думите му вероятна развръзка на създалата се патова ситуация би било изчезването на натиска върху цената на Софарма и/или публикуването на тримесечните резултати /до края на ноември/, които няма основателна, фундаментална причина да не са добри при обявените текущи макроданни за страната. 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
superexpert
преди 6 години
Като купиха пакета на 2.50 във Варшава цената беше 1 евро .Додоха малко над тази цена и сега инвестицията им се изплаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
superexpert
преди 6 години
Пакета на ЛЮБО пъпката му го купиха на 2.50 лв сега го продават с 80% печалба защо се чудете .Инвеститорите печелят .Просто го надуха и сега подстригват всичко над тази цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още