IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се готви да затегне кранчето на лесните пари

Централната банка на еврозоната се очаква да започне да намалява програмата си за изкупуване на активи, но да не променя лихвите

08:54 | 26.10.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще обяви днес намерение да намали внушителната си подкрепа за икономиката в еврозоната, която помогна на страните, въвели единната валута, да преодолеят последствията от кризата. ЕЦБ обаче няма да действа прибързано, информира Франс прес.

Централната банка на еврозоната не иска да предизвика "електрошок", а по-скоро да успокои инвеститорите, като обяви, че ще продължи още дълго време силната си намеса на пазарите, коментира икономист от френската банка Natixis.

За лихвите, които са на историческите си минимуми вече повече от година, не се очакват никакви решения.

Промени обаче се очаква да има при програмата за изкупуване на дългови книжа, друг начин да се влияе на икономиката. Пазителката на еврото купува от март 2015 г. държавни и частни облигации на пазара, като досега сумата е над 2 трлн. евро.

Тази програма бе замислена с цел да се влеят свежи пари в икономиката и да се подкрепи растежът, прогонвайки призрака на дефлацията, припомня АФП.

Залогът се оправда, но все още не изцяло, констатира банката. Условията за кредитиране са гъвкави както никога досега, облагодетелствайки потреблението и инвестициите, превърнали се в стожери на възобновения растеж. В еврозоната той достигна 2,4 на сто на годишна основа през първата половина на година и превиши очакванията на анализаторите.

Въпреки всичко стабилността на цените все още не е факт, най-вече защото разходите за труд не се увеличават с очакваната скорост. Причината според експерти е ниското качество на създаваните работни места през периода на съживяването.

На предишното си заседание през септември ЕЦБ, чиято първостепенна задача е да бди за инфлацията, дори понижи прогнозите си за темпа на поскъпване на потребителските стоки до 1,2 на сто през 2018 г. и до 1,5 на сто през 2019 г. Това е далеч от целта на франкфуртската финансова институция за инфлация от близо 2 на сто.

Курсът на еврото също играе важна роля. Единната европейска валута струва близо 1,17 долара към момента и е сочена като фактор за нестабилност и спирачка пред ускоряването на темпа на инфлация, след като през септември еврото премина и символичния праг от 1,20 долара.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Ами и двете са нелоялни практики спрямо външнотърговските контрагенти.Пример - парична политика водеща до обезценяване на валута (спрямо която е сключен международен договор) може да доведе до конкурентно предимство, т.е. дъмпинг.Изобщо - "неконвенционалните" (т.е. парични) методи за решаването на икономически и пазарни въпроси водят до пазарни дисбаланси.ЕС дъмпни с QE, Китай дъмпи с дотации - и двете водят до изкривяване на пазарните условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 5
Ivan.r
преди 6 години
Антидъмпинговите мита особено за стомана са най-дискутираната тема от тоя тип ако не се лъжа, те си действат по правилата на МТО и наистина тези несправедливости са такива - ако утре Саудитска Арабия започне да си дотира компаниите за добив на петрол за износ (арамко) и срине пазара, а после изкупи обезценените Роснефт, BP,ExxonMobil - всички ще видим това като дъмпинг, когато Китай продава стомана под себестойност години наред - това пак е дъмпинг.Отделно обвиненията към Китай са, че техни компании продават стоманата си под цените за вътрешния пазар и под цената за самото производство - на загуба (към 34 долара на тон стомана).Какво общо между паричните политики и дъмпинга с държавни дотации?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Чакай малко, QE е само половината от играта.Най-яркия пример са митата наложени в следствие на китайските дотации.Икономиката на ЕС, САЩ и Китай са структурно различни, освен това исторически в различни моменти започнаха с QE-тата и дотациите, което трябва да се отчете в различния темп на печатане.Въпроса обаче защо изобщо някой се прави на моралист, при положение, че се опитва да решава икономически проблеми с парична политика остава отворен. В случая това е ЕС и неговите мита срещу някакви си китайски "несправедливости".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Ivan.r
преди 6 години
Сега аз ли да обяснявам, че раздуването на паричните агрегати (с цел каквато и да е) не е дотация и се разглежда отделно, защото и нашия и китайския агрегат м2 се раздува, на ЕС с 5 процента. на Китай с 10.5% (което значи, че китайците печатат два пъти по бързо от европейците), отделно на това китайците наливат дотации точно както канадците дотират Бомбардие за да правят дъмпинг на самолети в САЩ (ако го помните тоя скорошен феномен).Изобщо така да го плесваш QE е дотация за износната промишленост съпоставима с тази на Китай е сигурно най добрият пример за сравнение на круши и ябълки.Иначе съм сигурен, че по тая тема в коментарите ще се облеГчат още доста форумци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Купуването на корпоративни акции с новонапечатани инфлационни пари какво е според теб? "ОблеГчаване" може би?Муахаха.Не цените са високи, качеството е ниско. Е там е скритата инфлация, с която плащаме QE-то. Евтино е качеството, цените са скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Глупости."ОблеГчаването", както го наричаш, означава кредит, ама от най-гадните. Дават ти едни пари, но изобщо не ти обясняват какво ще ти коства да ги връщаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Да му мислят банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
Ivan.r
преди 6 години
Когато Меркел започне да брои по 15к евро на всеки голф за износ само и само да се върти производство и да растат данните за износа - тогава ги пиши тия простотии, защото аз все още не съм чул някъде да се оплакват от европейски дъмпинг и че са ни прекалено евтини стоките, даже обратното - форумниците реват 24/7 за високи цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Къде видя дотации? Няма такова нещо, само се изкупуват облигации, т.е. срещу парите от печатницата има едни други хартии за покритие. Това се казва облегчване, че ни тежи и да ни е по-леко. А не дотации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
А пък се сърдят на Китай, че си дотира икономиката неправомерно.Това да спасяват фалирали икономики само и само да произвеждат нещо не е ли същия дъмпинг, който Китай прави на неговите стоки и услуги и заради който бяха наложени редица мита?До кога Европейците си мислят, че света ще търпи това лицемерие и в същото време да се изказват от позицията на морала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още