IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Цветанов поиска диалог с авиобазата "Граф Игнатиево"

В Бургаско кодът трябваше да е червен, а скъсаните микростени на язовири не са предизвикали бедствието и жертвите, твърди заместник-председателят на ГЕРБ

10:18 | 26.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Диалог с летците от авиобаза "Граф Игнатиево" поиска заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Опасявам се да не се стигне до ескалация на напрежението и „противопоставяне“, каза той в ефира на "Нова телевизия". 

Повече от 16 години се говори за купуване на нови самолети или за самолети, които да отговарят на стандартите на НАТО, посочи още Цветанов.

"Има подзаконови нормативни актове, които са дали правната възможност на пилотите да преценяват дали могат да излетят за тренировъчни полети", обясни Цветанов. Той припомни вчерашното съобщение на прокуратурата, в което се съобщава, че няма умисъл или "бунт" в действията на летците.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ не трябва да се вменява вина, щом няма доказателства някой да е действал умишлено.

"За последните години правителството на Бойко Борисов успя да осигури необходимия финансов ресурс, за да могат да бъдат окомплектовани със съответните резерви части, закупуването или отремонтирането на двигателите към сегашната военна техника, които самолети да имат съответната летателна способност", обясни заместник-председателят на ГЕРБ.

Той е категоричен, че за да има сигурност за пилотите и да се изчистят проблемите, Министерство на отбраната трябва да предприеме нужните действия.

Относно ситуацията в Бургас, Цветанов смята, че скъсаните микростени на язовири не са предизвикали бедствието и жертвите.

„В момента говорим за жълт код, а виждате това, което сполетя Бургаско - трябваше да има червен код. Не само в България, а в целия свят, действията, които предприемат властите, са на база метеорологичната прогноза“, каза още Цветанов.

„Метеорологичните условия са предпоставка за възникването на подобни бедствия. Кодът, който беше подаде, беше жълт. А всички бяхме свидетели, че паднаха над 170 литра на кв. м., на места имаше по 200 литра на кв. м.”, заяви Цветанов. Той цитира и жители на засегнатите райони, които твърдят, че дерето на реката, която минава през селото им, е чистено 2 пъти тази година.

„За скъсаните микростени, отокът на водата не е към тези засегнати места. Което означава, че спуканите микростени не са предизвикали това бедствено състояние на засегнатите места”, заяви Цветанов. „Държавата в момента е поела отговорността, на място са и всички компетентни органи работят”, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ВРЕМЕ Е ДА СИ ХОДИТЕ. ОТ ВАС НИЩО НЕ СТАВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още