IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър иска пари за генерално решаване на проблемите с язовирите

Емил Караниколов информира депутатите за състоянието на съоръженията и поиска една структура да ги управлява

18:32 | 26.10.17 г.
<p>
	Проливните дъждове достигнаха 150-160 л/кв. м в общините Бургас и Камено и наводниха големи площи. Наводнен бе пътят Бургас - Равнец в района на кръстовището за кв. Долно Езерово. <em>Снимка: БТА</em></p>

Проливните дъждове достигнаха 150-160 л/кв. м в общините Бургас и Камено и наводниха големи площи. Наводнен бе пътят Бургас - Равнец в района на кръстовището за кв. Долно Езерово. Снимка: БТА

Трябва да се мисли за осигуряване на средства, с които да се решат генерално проблемите с язовирите в България, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в парламента. Там той представи информация за състоянието на язовирите в Бургаска област и за предприетите мерки след наводненията.

По-рано днес от БСП настояха за изслушването на четирима министри във връзка с управлението на язовирите и координацията на институциите, предаде БТА.

Караниколов отбеляза, че ресорната агенция към Министерството на икономиката извършва проверки, констатира нередности, съставя актове, издава предписания, но липсата на финансови средства - предимно в общините, е един от основните проблеми.

"Общините - те нямат пари да извършат тези ремонти. Може би много сериозно трябва да се замислим да се направи анализ дали язовирите трябва да имат различни собственици, защото все пак водата е изключително важен ресурс. Трябва точно и ясно да се формулира какво е язовир и може би да се мисли за една структура, която да ги управлява. Защото някои язовири, продавайки вода за електричество, концесии, генерират печалби, а други са абсолютно на загуба и трябва да се помисли за финансов ресурс", каза министърът, цитиран от БНР. 

Към момента общият брой на язовирите на територията на област Бургас, които имат скъсвания или нарушения на язовирните стени, са седем, съобщи министърът. Това са каскадни язовири, като четири са в община Бургас, а три - в община Камено. Всички те са с под 50 хил. куб. метра с изключение на язовир "Чотората", който е с обем 100 хил. куб. м.

Нито един от тях не е включен в списъка на потенциално опасните язовири и не би следвало да създаде приливна вълна, коментира Караниколов.

Разпоредено е командироване на допълнителни служители в област Бургас и осигуряване на 24-часово дежурство на проблемните язовири. Екипите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) обхождат от миналата нощ водоемите в региона. Сформираме кризисен щаб в Държавна агенция за метерологичен и технически надзор, съобщи Караниколов.

На територията на община Камено преливат язовирите "Чанаджик" - 3 и 4, както и "Овощна градина", които са собственост на местната власт, каза министърът. Под тези язовири няма населени места и водният отток от тях не е причина за човешките жертви, отбеляза той. Караниколов посочи, че преливане е имало и на язовир "Чотората" -  собственост на частна фирма, в който се е вляла вода от язовирите "Чанаджик" - 3 и 4. По думите му най-вероятната причина за преливането на водоемите са падналите валежи.

От началото на февруари 2017 г. са идентифицирани 2 005 язовира с констатирани неизправности по стените и съоръженията към тях. За 89 са дадени предписания за контролно пълно изпразване и изготвяне на анализи. Най-много такива язовири има в областите Благоевград, Враца, Бургас и Хасково.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още