IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ настоява за поне 10% увеличение на всички бюджетни заплати

Социалният министър не е съгласен увеличението на възнагражденията в бюджетната сфера да бъде "на калпак"

15:30 | 27.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

КНСБ настоява за поне 10% увеличение на всички бюджетни заплати. Това обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров, след като представители на синдиката връчиха в Тристранния съвет декларация от името на протестиращите.

Днес КНСБ организира протестен митинг с три основни искания - по-високи заплати, поне още 100 лв. към заплатата на всеки български работник и запазване на добавката за трудов стаж.

"Очакваме преди внасянето на бюджета в Министерския съвет да бъдат чути нашите тревожни сигнали за сферите, които остават без никакво увеличение на заплатите и за тези, които не получават толкова, колкото заслужават, посочи Димитров", цитиран от БТА.

По сметки на Конфедерацията за исканията им са нужни между 100 и 150 млн. лева.

Според синдиката е крайно належащо увеличението на заплатите на 14 000 души, подчинени на здравното министерство, които работят в психиатричните болници, центровете по кръвопреливане и регионалните здравни инспекции. КНСБ настоява още и за увеличение на заплатите в Селскостопанската академия, на работещите в Агенцията за борба с градушките, както и на работещите в сферата на културата.

Пламен Димитров обясни, че заетите в тези сектори имат нагласата да излязат на допълнителни протести, ако не получат увеличение на възнагражденията.

Синдикатът очаква и реакцията на бизнеса по исканията на КНСБ заплатите да растат в реални измерения, а не да се отнемат придобивки.

"Ако не чуем отговор, ще продължим с протестите", зави Димитров, като уточни, че протестите вероятно ще бъдат насочени към конкретни работодатели или браншове.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е разговарял с протестиращите синдикалисти от КНСБ, съобщиха от пресслужбата на Министерствто на труда. Той е заявил по време на срещата, че приоритет на управлението е повишаването на доходите. Доказателство за това е, че от догодина минималната работна заплата се увеличава с 50 лева и ще бъде в размер на 510 лева, е посочил той. Предвиден е 10-процентен ръст на заплатите в публичния сектор и също толкова вдигане на възнагражденията на служителите във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити в Министерството на труда и социалната политика.

Социалният министър не е съгласен увеличението на възнагражденията в бюджетната сфера да бъде "на калпак". Това стана ясно от думите на Бисер Петков в кулоарите на парламента във връзка с поисканите от протестиращите от КНСБ 100 лв. отгоре върху заплатите за следващата година.

"Не мисля, че "на калпак" трябва да се вдигат възнагражденията, говорим за средно увеличение от 10 на сто, не мога да потвърдя за всички сектори", посочи Бисеп Петков.

По време на парламентарния контрол министърът заяви, че се търси решение за подобряване статута на социалните работници. От БСП обявиха, че сега на места те взимат заплата, близка до минималната и настояват за ръст от 25 на сто догодина.

Петков увери, че усилията ще се насочат върху подобряване квалификацията и професионалното самочувствие на социалните работници.

Днес ръководството на КНСБ ще се срещне с Бойко Борисов и Владислав Горанов, за да обсъдят исканията на синдикатите.

Димитров обясни, че на предстоящата среща с премиера и финансовия министър синдикатите ще представят исканията си за увеличение на заплатите в сектор по сектор. По думите му са необходими още около 100 млн. лв., за да се постигне поне 10% увеличение на заплатите на служителите в публичния сектор.

"Знаем как да правим стачки, зимата идва, има невралгични точки, които могат да спрат държавата", каза пред протестиращите Димитров.

На организираният днес от КНСБ протест според синдикатите са присъствали около 8000 души.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още