IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Горанов: Хартиените данъчни декларации ще отпаднат до 2020 г.

Средното образование е по-голям приоритет на държавата от висшето, коментира финансовият министър

14:30 | 28.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Хартиените данъчни декларации ще отпаднат до 2020 г. Това прогнозира в ефира на Darik радио финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му бонусът за хората, които подават декларацията си по електронен път отпада от тази година с идеята, че до две години електронното деклариране трябва да стане задължителна и единствена опция.
„Вече е много по-лесно да декларираш доходите си електронно, отколкото да го правиш по конвенционалните методи.

Тук е ролята на държавата да направи следващата стъпка и да задължим хората да го правят само по този начин. Затова отпада и стимула", обясни министърът.
 
"Надяваме се хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години. Ако зависи от мен 2020 г. няма да има хартиени декларации", заяви Горанов. 

Горанов коментира също и бюджета за образование през следващата година, като според него средното образование е по-голям приоритет на държавата от висшето.

"Обществото трябва да си прецени приоритетите. В момента по-важно ни е средното образование. Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование. То в момента уврежда българските деца.

Вкарва ги в едни безсмислени специалности, разроили се из образователната инфраструктура, безспорно с мълчаливото свидетелство от страна на държавата и квази разбраната автономия. Влизат децата да учат изключително атрактивни, като наименование, и съвсем ненужни за пазара на труда специалности", посочи Горанов.
 
"Академичната общност самодоволно проспаха процесите в икономиката. И сега ще трябва да платят цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало 90-те години", поясни финансовият министър. 

Още новини за Бюджет 2018 четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
doba
преди 6 години
Не знам за декларациите, но да си оправят данъците поне.Вчера отидох да си направя ГТП на колата.Всички документи на линия, колата в изправност, както се полага(педантичен съм на тая тема).И като каза шефчето на сервиза - не си си платил данъците!Е как не съм, ей къде е бележката за банков превод, даже преди 1.април, нали съм примерен.Ааааааа, нямя такова нещо, трябва да е със специален ститкер от Общината, уточни той!!!Изненада ме!!!Какъв стикер, какви пет лв? Нали Общината е получили парите???Това е, вика, оправяй се!Че звънихме телефони(добре че вдигнаха), чудо Голямо....Дай Боже някой ден да премахнат Бюрокрацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още