IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: България може да стане регионален лидер за цифровизация

Скоро стартира обществена консултация по феномена фалшиви новини, каза еврокомисарят

10:30 | 29.10.17 г. 2
<p>
	<em><span style="font-style: normal">Мария Габриел.&nbsp;</span></em><span style="font-style: normal">Снимка: Европейска комисия&nbsp;</span></p>

Мария Габриел. Снимка: Европейска комисия 

България има потенциал да се превърне в регионален лидер на Балканите, когато говорим за цифровизация. Това каза по „Нова телевизия” еврокомисарят, отговарящ за този ресор, Мария Габриел.

Според нея социалните мрежи днес оказват невероятно влияние за формиране на общественото мнение и затова е важно да говорим за първоизточниците на информация, за фактите. 

Габриел обяви, че скоро ще стартира обществена консултация и след това и работна група, която да излезе с конкретни мерки по феномена фалшиви новини, така че на европейско ниво да има конкретен инструментариум.

Като червена линия Габриел определи правото на гражданите за достъп до информация и правото им на информиран избор. По думите й демокрацията е право на информиран избор.

По отношение на киберсигурността еврокомисарят посочи, че е представен пакет от законодателни мерки. На европейско ниво 80% от фирмите споделят, че са били обект на кибератаки.

За Мария Габриел важна тема е и свободното движение на неличните данни и развитието на икономика на данните, която ако бъде разгърната до четири години, може да съставлява 4% от БВП.

"Поемаме председателството в ключов момент, в който говорим за бъдещето на ЕСБългария може да има невероятна роля. Сега е време за обединение в страната, а не за разделение. България се превръща във фактор”, каза еврокомисорят по повод предстоящото българско председателство.

"Брюксел гледа на България като на устойчив партньор, който се движи в правилната посока", допълни тя. 

Относно конфликта в Каталуния, тя коментира: „Това беше незаконен референдум. Наш събеседник остава Мадрид и испанското правителство. Много е важно да се запази диалогът".

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
Като я слуша човек тая, все едно едно слуша от време: КПСС, БКП, КПСС, БКП, вечна дружба, вечна дружба....урааааааа!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
alex8712
преди 6 години
И как ще сме лидер като още няма функциониращо електронно правителство?! От 2009 год. всяка година ГЕРБ обещават, и всяка година отиват по едни 100 млн. лв. за едно...нищо! Нещо електронна здравна карта, кадастър, е- администрация?? Но да, може да станем лидер, и база на Луната ще построим - ''може'', ''ще''... Естония още преди 10 год. постигна това, за което тук даже не е написана и стратегия за развитие! Няма такава държава и политици, ей...Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още