IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще поеме Фед е много по-важно от решението за лихвите

Доналд Тръмп възнамерява да обяви решението си за новия ръководител на централната банка през тази седмица

11:20 | 30.10.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че възнамерява до 1 ноември да обяви кой ще ръководи в бъдеще Федералния резерв. А точно на 31 октомври и 1 ноември има заседание на ресорната комисия във Фед, която отговаря за политиката по установяването на лихвените равнища. Което кара Майкъл Фероли, експерт по американската парична политика в JP Morgan, да възкликне: „Дано той не обяви решението си с някой туит точно по време на текущото заседание“.

Едно е ясно: през тази седмица самата парична политика ще играе вторична роля. Никой не очаква повишаване на лихвите. Председателят на Фед Джанет Йелън ще остави вратата отворена за последващо повишаване през декември до между 1,25 до 1,5 на сто, пише в свой анализ германският Handelsblatt. 

Повечето експерти предполагат, че следващата стъпка ще бъде през декември, това ще е третото увеличение с четвърт процентен пункт през текущата година. Добрите данни за растежа на американската икономика от петък също подкрепят по-нататъшното затягане на паричната политика. Американската икономика нарасна с 3 на сто през третото тримесечие.

Програмата за намаляване на общия баланс на Фед току-що започна, в тази насока също не могат да се очакват нови решения. Ето защо още по-вълнуващ става въпросът за това кой ще ръководи Федералния резерв след края на мандата на Йелън в началото на февруари? Спекулациите продължават няколко седмици. Но тъй като вероятно Тръмп ще остане потаен до последната минута, всъщност това са само предположения.

Съвсем наскоро президентът очевидно е помолил републиканските сенатори да гласуват с вдигане на ръка за онзи, когото смятат за най-добър кандидат. Джон Тейлър е получил най-много гласове. В надпреварата все още са Джером Пауъл, а не е изключен и втори мандат за Йелън.

Републиканците в Сената и Камарата на представителите се застъпват преди всичко за по-строга парична политика и за по-силно обвързване на Федералния резерв към определените правила. Ето защо не е изненадващо, че много от тях се изказват в подкрепа на Тейлър. С правилото „Тейлър“ той измисли една насока, която би трябвало да направи паричната политика по-лесна за изчисление.

Почти всички останали политици не държат на обвързаност с уравнението, при което може да бъде оценена само важна променлива, т.нар. неутрален лихвен процент. Самият Тейлър вече призна, че паричната политика не може да бъде извеждана директно от уравнението му. Ако се наложи да председателства Фед, той вероятно ще се изправи пред задачата да обясни защо не спазва собственото си правило.

Тейлър се смята за поддръжник на строгата парична политика. Тъй като Тръмп често говори за ниски лихвени проценти, изборът му може да падне обаче върху Пауъл или Йелън. Пауъл е вече управител на Фед и вероятно ще продължи предпазливия курс на Йелън. Той се смята за републиканец, но очевидно няма силна подкрепа сред републиканците в американския парламент.

Ясно е едно – ако Йелън остане начело на Фед или поста поеме Пауъл, няма да се очакват сериозни пазарни реакции, а изборът на Тейлър може да предизвика известно безпокойство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Светът е в това състояние, защото наличната държавна грешка досега не бе разкрита. Вие сам виждате как другите участници във форума са изненадани от представяната от мен истина.Сегашната държавна грешка е водещият причинител на актуалните злини.При запазване на сегашната държавна грешка е със завишаващи се щети.При прекратяване на сегашната държавна грешка се премахва водещият причинител на актуалните злини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 6 години
Митев,когато цел свет се движи у едно русло: праба-грашка, фалит, избухване на богатцтво, а ти си мелиш ено и също - наги КНИГАТА ТИ Е СГРЕШЕНА! Не светъ. Кажи поне ква е крайната цел на правилната парична поуитика. Равенство и благоденствие за сички? ДАЛИ НЕЩО ЕСГРЕШЕНО ИЛИ НЕ ЗАВИСИ ОТ ЦЕЛТА, НЕ ОТ СРЕДЦВАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Книгата ми не е безумна, а е първата в света за необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
не е ***, просто се опитва да си рекламира безумната книга дето е написал ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
На каква база твърдите, че представената от мен истина е проява на ***?Статията е за ФЕД. Нима е темата изключва знания, че ФЕД е без необходимата компетентност да предотврати актуалните злини?Някои не са съгласни с тази истина. Ако не са съгласни с истината, с какво са съгласни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Къде виждате нещо лошо да се представя истината, че е налична световно разпространена над 300 годишна грешка при управлението на паричната система, която нанася вреди за всеки, включително и на Вас?Книгата е начин за представяне на истината. Тя е за тези, които искат да знаят истината. Вместо да прочетат книгата е възможно сам да си направите изследването. За това изследване на мен ми бяха необходими над 40 години, ала все пак съм първи в света с тези резултати.Който се интересува от резултатите е необходимо да напише в Google "Иван Митев за световната грешка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Много странна форма на *** е Митев, много странна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
Федералният резерв на САЩ (ФЕД) е без необходимата компетентност да предотврати актуалните злини.Без значение кой е ръководителят, при сегашната грешна американска парична система ФЕД е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още