IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър Николай Петров подаде оставка*

Правителството не уточнява мотиви, но медийно разследване уличи Петров в корупция като директор на ВМА

11:35 | 30.10.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Оставката е приета от министър-председателя Бойко Борисов, посочва се в крайно лаконичното съобщение на правителството, в което не се съобщават мотиви или други подробности.

Оставката на здравния министър не беше неочаквана, след като журналистическо разследване на bTV разкри, че името на Николай Петров е замесено в корупционен скандал, докато е бил директор на ВМА. Според разследването Петров е дал обществени поръчки за 1,6 млн. лева на фирми, представлявани от Явор Цонев - мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Проф. Петров твърди, че законът при провеждането на търговете е спазен. 

Николай Петров оглавяваше ВМА от лятото на 2014 г., докато през май тази година пое поста министър на здравеопазването в третото правителство на Бойко Борисов. Преди това той бе министър в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. 

Тази сутрин финансовият министър Владислав Горанов допусна, че скандалът е ответна реакция на хора, които не искат министърът да си свърши работата.

Горанов беше категоричен, че „свещени крави в правителството няма“.

Оставката на министъра на здравеопазването Николай Петров е морален акт, каза по-късно пред журналисти в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов, предава БТА. По думите му Агенцията за държавен финансов контрол не е правила проверка на ВМА. Имало е одит на Министерството на отбраната от март 2017 година. Ние ще се запознаем със заключенията в одитния доклад, за да видим дали има някакви закононарушения в него, каза Горанов.

"Няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми. Вече 60 години се боря за това име", е казал здравният министър пред Горанов.

Това е първа оставка в кабинета "Борисов" 3, който встъпи в длъжност на 4 май.

58-годишният генерал-майор проф. Петров завършва медицина във ВМИ – Варна през 1985 г. Работи като клиничен ординатор, началник на Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение – Военна болница в Бургас (1991-1992 г.); ординатор, асистент, старши и главен асистент във ВМА – София (1992-2004 г.). От 2004 г. е началник на Катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение към ВМА, а след това става заместник-началник по диагностично-лечебната дейност на МБАЛ – София към ВМА от 2007 г.

От 13 март до 29 май 2013 г. бе министър на здравеопазването в състава на служебното правителство на Марин Райков, а през пролетта на 2014 година проф. Петров е назначен на длъжност „Началник на Военномедицинска академия” и удостоен с висше офицерско звание ”бригаден генерал”.

*Актуализирано към 11,50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 6 години
как? като развърза първо едни четци за карти, после за отпечатъци ? ... та се наложи два пъти да ходя до болницата зада си отметна фиктивното лежане там ! не ми го хвали тоя некадърник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
Спящият бик
преди 6 години
Москов беше единственият, който се опита да направи нещо срещу бялата мафия, но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
lyusien
преди 6 години
Изглежда че в тази болница това е практика И предишния по сигнали на медиите го бяха подгонили за такива неща Но разследващите прокуратурата и съдът не откриваха нищо нередно Отлагани дела процесуални грешки връщани дела и отново процесуални пропуски Докато накрая Господ му писна и реши въпроса кардинално Това разбира се не ставаше без подкрепа на политици И сега Цветанов и Горанов упорито твърдяха че няма нарушения и всичко е законно Оказа се че не всичко е законно Освен това Както министъра така и тези които спечелиха поръчката едва ли са декларирали конфликт на интереси в сделките което според мен е задължително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Поредния корумпиран ГЕРБ-аджия, бивш член на няколко други партии но доживотен службогонец.Като например поредната комунистическата рожба в Пловдив именуваща се Спартак Лвов Николов, чоето семейство служи на каузата на всяка една власт без никакви скрупули или някакви ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
Eon
преди 6 години
А като си помислите, че това е един от хилядите случаи, който бива оповестен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 13
Иван Митев
преди 6 години
При сегашната местна проява на разпространената в света грешка при управлението на паричната система е невъзможно сполучливо обществено здравеопазване.За устойчив социален просперитет с жизнеспособно здравеопазване е необходимо прилагане на подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още