IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софиянци могат да ползват от днес споделено електромобили

Колите са разположени на ключови места в централна градска част на столицата

13:28 | 30.10.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Spark</em></p>

Снимка: Spark

Услуга за споделена мобилност с електромобили заработи от днес в София.

Услугата се казва Spark и се управлява чрез мобилно приложение, с помощта на което клиентите могат да намерят най-близкия до тях свободен електромобил, да го резервират и наемат за определено време. Това съобщиха организаторите на проекта, който е съвместен между еМобилити Интернешънъл и латвийската компания Spark, която предлага аналогична услуга във Вилнюс. 

Автомобилите са разположени на ключови места в централна градска част на София, като наемането и освобождаването им може да бъде извършено в синя и зелена зона, където паркират напълно безплатно, или на други специално обособени места, посочени на картата в мобилното приложение. Услугата започва с 25 електромобила, като от Spark посочват, че след шест месеца броят им ще нарасне на 50.

Наемът на електромобил през платформата Spark може да варира от няколко минути до няколко дни в зависимост от нуждите. Цената се определя на минута, като първите 12 минути са включени в първоначалната такса от 3,48 лв., а всяка следваща минута се таксува по 0,29 лв. Цената за наем на електромобил за 24 часа е фиксирана на 57 лв. и не може да бъде надвишена.

„Услугата е идеален инструмент за управление на разходите при компании, които искат да предоставят служебен автомобил на служителите си, но без да поддържат автопарк и да инвестират в собствени автомобили“, заяви Стефан Спасов, изпълнителен директор на Spark.

Стратегически партньор на Spark е Porsche BG, които доставят автомобилите – VW e-up.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
fon
преди 6 години
Като гледам автомобилите са нови, а не някакви лади по на 30 години при което цената ми се струва разумна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
maverik
преди 6 години
57 леФа на ден...?!? :O Начална такса - 3,50 леФа... ?!? Ми то такси за ползване м'ноо по-евтино бре... :))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 13
KPetkov
преди 6 години
Симпатично е колкото стара батерия от 4,5В, ама с колелца. Мисля, че ще спечели публиката. Мен поне ме грабна, само да беше с дизелов 122 к.с. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 10
pantaleev
преди 6 години
Интересна идея ако автомобилите са поне 100 000 и цените са по-ниски, но 25 автомобила и с тази цена ... това е обречено на провал ? При 0.23 лв на мин, това значи цена за час = 17.4 лв. Било подходящо за фирми ... ами до кои точно фирми ще стоят тези 25 автомобила, че да са на разположените като им дотрябват ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още