IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Националните органи трябва да следят за двойните стандарти при храните

Брюксел дава 1 млн. евро за проучвания на храните, а страните могат да кандидатстват за средствата до края на ноември

17:02 | 31.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националните органи трябва да следят за двойните стандарти на храните, пише в писмен отговор до Европейския парламент (ЕП) комисарят по въпросите на правосъдието и защита на потребителите Вера Йоурова. Тя прави този коментар във връзка с добилия популярност казус за храни на един и същи бранд, но с различно качество в страните от ЕС.

Проучвания на потребителски организации, а в последствие и на национални органи в Източна Европа, показаха разлика в състава на храни в Западна и Източна Европа. Според анализатори от това страда качеството на продуктите за източноевропейските пазари.

Подобни разлики бяха засечени и в България.

През лятото страните от Източна Европа поискаха промяна в законодателството, за да бъдат избегнати тези разлики. Според тях пазарът в ЕС е единен и разлика не бива да съществува. В крайна сметка земеделските министри на страните то блока решиха, че промени на този етап няма да се правят.

Различният състав сам по себе си не е нарушение на закона, стига потребителите да не са подведени, пише Йоурова до депутата от Румъния Дачиана Сарбу. Насоките на европейските институции са националните власти да следят дали се спазва съществуващото законодателство, което е определено като „достатъчно“ от Европейската комисия (ЕК).

В допълнение от Комисията разпространиха и насоки за националните органи, които да покажат как да бъде реагирано по казуса. В тях основното е да се гарантира, че потребителите правят информиран избор – тоест съставът на храните да е точно описан на опаковката.

Проверките показаха, че в повечето случаи производителите са направили това – различните вещества са коректно описани на етикетите.

Брюксел е отпуснал и 1 млн. евро за проверка на двойните стандарти при качеството на продуктите. Националните органи имат краен срок да кандидатстват за тези средства до 30 ноември 2017 г., става ясно още от отговора на комисаря, публикуван на страницата на ЕП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
абе наще органи с кое по-напред да се справят, ай стига сте писали глупости. За кво ни е тогава тоя ЕС. Наще органи с най-ниските заплати в ЕС не ги закачайта ама хич. Сега и за двойните стандарти да следят, на фирмите близки до правителството ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още