IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ Group продаде ТЕЦ "Варна" на варненската "Сигда"

Зад компанията стои бившият транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов

17:37 | 31.10.17 г. 3
<p>
	<em>ТЕЦ Варна. Снимка: ЧЕЗ България</em></p>

ТЕЦ Варна. Снимка: ЧЕЗ България

Чешката държавна компания CEZ Group продаде ТЕЦ "Варна" на българската "Сигда" ООД. В краткото съобщение на чешката компания не се уточнява цената и други подробности по сделката.

Според публикация на Hospodarske Noviny в края на септември офертата за централата е около 50 млн. евро.

ТЕЦ "Варна" беше една от базисните мощности за българската енергийна мрежа, но от началото на 2015 година затвори врати, защото не изпълнява европейските екологични норми. Бившият собственик обмисляше различни варианти за централата, включително и пренастройването й на газ.

През септември Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши извеждането от експлоатация на част от блоковете и така централата от 1 260 мегавата вече е с мощност от 630 мегавата.

От началото на годината CEZ Group води преговори с потенциални купувачи на активите й на българска територия. Освен за централата интерес има и към електроенергийната мрежа в Западна България. Преди време стана ясно, че компанията води отделни разговори за продажбата на централата, а днес се съобщава, че варненската "Сигда" ООД е дала и най-добрата оферта за покупката.

Справка в Търговския регистър показва, че един от управителите на компанията е бившият транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов. Основната дейност на дружеството е пристанищна дейност и свързаните с нея дейности.

Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

CEZ Group влезе в България през 2004 година с придобиването на мажоритарен дял от три от електроразпределителните дружества в страната, разположени на територията на Западна България. Сумата, която плати компанията, достигна 281,5 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
vale1
преди 6 години
По-вероятно е Папазов да е подставено лице - тепърва ще разберем.Иначе оборудванетона централата е компроментирано след 5 години престой и едва ли някой ще инвестира огромни суми да го възстанови остарялото и неефективно производство.Най-вероятно имат други планове за развитие - има 3 кейови места,кранове ,хранилища - лесно би могло да се преоборудва за износ на зърно например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
national power
преди 6 години
Тоя ще нареже централата на скраб и ше ползва пристанището за далавери.И да питам отде има толко пари един ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
national power
преди 6 години
Тоя ще нареже централата на скраб и ше ползва пристанището за далавери.И да питам отде има толко пари един ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още