IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат се тримесечни винетки за леките автомобили от 1 януари 2018 г.

Определя се и нов срок за действие на годишните винетки – една година от датата на купуване

17:47 | 31.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Въвежда се тримесечна винетка за леки автомобили под 3,5 тона от 1 януари 2018 г. Това е предвидено в проект на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата.

Документът е публикуван за публично обсъждане на портала за обществени консултации.

Цената на новата тримесечна винетка ще е 54 лв. Тя е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която е направила специален анализ, както и оценка на приходите от винетни такси, по поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура". 

Определянето на цената на тримесечната винетка е осъществено на принципа на пропорционалност - цената на тримесечната винетка да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това се налага от правилото колкото по-дълъг е периодът, толкова по-ниска да е заплащаната цена. Така получената референтна стойност за ден при тримесечна винетка е определена цената на тримесечната винетка за леки автомобили в размер на 54 лв. или 28 евро.

Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват. Годишната винетка за леки автомобили ще струва 97 лв., месечната - 30 лв., седмичната - 15 лв.

С промените се определя и нов срок за действие на годишните винетки – една година от датата на купуване, а не както досега за календарна година, което ще важи за всички пътни превозни средства независимо от категорията и държавата на регистрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ceneto
преди 6 години
а електрона винетка кога, докога ще спонсорираме и печатници за лепенки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Цената е абсолютно неадекватна.Останалото обаче ни навежда на мисълта защо чак сега?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още