IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени искат още 75 млн. лева от държавния бюджет

България е на последно място в ЕС по брой учени на глава от населението

08:50 | 01.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За да достигнат до средната работна заплата за страната, учени искат допълнителни 75 млн. лева за 2018 г. от държавния бюджет. Това каза за БТА председателят на Национална федерация „Техническа индустрия, наука, информатика“ към КТ "Подкрепа" Здравчо Здравчев. 

В момента средната заплата в Българската академия на науките (БАН) и Селскостопанската академия е с 300 лв. по-ниска от средната за страната, каза Здравчев. Той цитира данни, според които 30% от научните работници и от вишистите са с основна заплата, която е равна на минималната.

Здравчев допълни, че средната заплата на един доцент е около 750 лв. при средна заплата в България в размер на 1 060 лв. Според него учените са поставени на дъното на социалната стълбица. 

В Деня на народните будители 1 ноември учените и работещите в областта на науката ще направят протестен митинг-шествие под мотото "Да продължим делото на народните будители, да съхраним науката в България".

Протестиращите ще настояват да спре десетгодишният според тях геноцид над работещите в науката и да се изпълнят поетите ангажименти от правителството и парламента в програмата България 2020. 

Здравчев допълни, че в програмата и в стратегията за научни изследвания и висше образование, приета тази година, са поети ангажименти за ускорено публично финансиране на науката. Там е заложено да се стигне до 1% от БВП за наука до 2020 г. при предвидени за 2018 г. само 0,18%, каза Здравчев. Има страхотно разминаване между документи и реализация на документи, допълни той. 

Попитан какви ще са бъдещите действия на учените, ако не бъде отговорено на исканията им, Здравчев заяви, че те ще продължат със серия от протести, докато управляващите „не си изпълнят собствените закони и стратегии“.

В отговор на въпрос дали има нужда от реформи в науката Здравчев заяви, че от 1992 г. са направени огромни съкращения в двете академии и в момента персоналът там е наполовина спрямо тогава. По думите му България е на последно място в ЕС по брой учени на глава от населението. 

Според синдикалиста европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер е посочил, че Европа тръгва към засилено финансиране на науката заради огромната пропаст, която се очертава в научната сфера между водещите страни и ЕС. „Ние десет години сме замразили средствата за наука и заплатите“, каза Здравчев.

По думите на експерта младите хора масово напускат страната, след като добият научна степен, защото не могат да продължат да живеят по нормален начин. Ние влагаме усилия, ресурси, а в крайна сметка учените ни се ползват от други държави, категоричен е той. 

Припомняме, че миналата година окончателното приемане на Бюджет 2017 се превърна в истински цирк заради 10 млн. лв. допълнително по план-сметката на Българска академия на науките. След няколко прегласуваия и хаос в пленарната зала учените в крайна сметка не получиха исканото увеличение на парите за издръжка, а от БСП сезираха Конституционния съд за нарушение на бюджетната процедура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
one_1980
преди 6 години
Много жалко, че не се обръща внимание на учени и културатавсе пак не са таксиметрови шофьори, миньори или де да знам какви грамогласни индивиди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още