IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанци в Гърция протестират срещу бавното им събиране с роднините им в Германия

Част от протестиращите са започнали и гладна стачка

21:19 | 01.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Група основно сирийски жени и деца, блокирани в Гърция, опънаха палатки срещу парламента в Атина в сряда, протестирайки срещу бавното им събиране с роднините им в Германия, предава Ройтерс.

Някои от бежанците, които твърдят, че са в Гърция вече повече от година, казват, че са започнали гладна стачка.

„Нашите семейни отношения са по-силни от вашите незаконни споразумения“, пише на един от плакатите във връзка със сделките за бежанците между страните в Европейския съюз.

Гръцките медии съобщават, че Гърция и Германия неофициално са се договорили да забавят събирането на бежанците, оставяйки семействата в Гърция с месеци, след като са избягали от гражданската война в Сирия. Гърция отрича това.

„Това, което сме успели да направи във връзка със събирането на семействата, е да увеличим [резултатите] с около 27% тази година спрямо миналата, макар че сме обвинявани, че спираме събирането и сключваме сделки да го спираме“, каза министърът по миграцията Янис Музалас.

Според него Гърция е получила уверения от Германия, че бежанците, чиито молби са били приети, в крайна сметка ще идат в Германия, макар и понякога със закъснение. Той отрича, че бежанците трябва да плащат за полетите си.

Обработването на молбите за убежище, събиранията със семейството и преместванията в други европейски страни може да отнеме месеци.

Не съм виждала съпруга и детето си от повече от година и девет месеца“, каза 32-годишната сирийка Далал Рашу, която има пет деца, едно от които е в Германия със съпруга ѝ.

Около 60 хил. бежанци и мигранти, предимно сирийци, афганистанци и иракчани, се оказаха блокирани в Гърция, след като затварянето на границите на Балканите спря пътя на много от тях към Централна и Западна Европа.

Почти 150 хил. бежанци и мигранти са преминали в Гърция от Турция миналата година – малка част от почти 1 млн. души през 2015 г. - но новопристигналите се увеличават през последните месеци.

Средно 214 души са пристигали всеки ден през септември спрямо 156 през август, 87 през юли и и 56 през март, казва Музалас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Да звъннат на Меркел ... тя е най влиятелната жена на света .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още