IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в България: проблеми с достъпността и недостиг на жилища

Дисбалансите се задълбочават, над 40% от едночленните домакинства и една трета от наемателите на пазарни цени не могат да си позволят собствен дом

08:08 | 02.11.17 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Дисбалансите на българския жилищен пазар се задълбочават заради динамиката на доходите и цените и разходите за жилищата, става ясно от доклад на Световната банка за жилищните условия у нас.

За около 42% от едночленните домакинства и за 31% от наемателите на пазарни цени разходите за жилище са непосилни. Повече от една трета от младите не могат да си позволят собствен дом и затова продължават да живеят с родителите си, констатират от финансовата институция.

Същевременно се отчита и несъразмерно голям брой свободни имоти, т.е. много апартаменти имат собственици, но не и хора, които да живеят в тях. В същото време все повече хора живеят в бедняшки квартали и незаконни селища. Голяма част от жилищния фонд е остарял и лошо поддържан, като част от него е потенциално уязвим за сеизмични щети.

Според данните, цитирани в доклада, в България има 3 млн. домакинства и 3,9 млн. жилищни единици, което може да предполага, че има излишък от жилища. Всъщност става въпрос за обратното - почти една трета от тези жилища са необитаеми, което предполага, че около 3 млн. български домакинства живеят само в 2,7 млн. жилищни единици.

Около един милион души или един от седем българи живеят в жилища, които се споделят от повече от едно домакинство. С други думи "удвояването" на домакинствата в едно жилище е често срещано, особено сред домакинствата с по-ниски доходи в по-големите градски центрове. Често до три поколения - или 6-8 членове на семейството, живеят в малък апартамент от 60 кв.м, подчертава Световната банка. 

Освен това голяма част от жилищния фонд на България се състои от многофамилни сгради от социалистическата епоха, много от които са изградени от панели. Повече от три четвърти от апартаментите в страната се намират в сгради, които са на възраст над 30 години, а липсата на поддръжка е довела до повреждане на покривите и фасадите, зле поддържани стълбища и коридори и течове.

На фона на тези проблеми в България няма стабилен и достъпен пазар за отдаване жилища под наем. По-малко от 5% от жилищния фонд на страната се отдава под наем, което е недостатъчно за осигуряване на жилища на достъпни цени и влияе неблагоприятно на трудовата мобилност, особено сред младите хора.

Най-бедните в България са изправени пред най-тежките условия. Публичните разходи в жилищния сектор и особено финансирането, насочено към хората с по-ниски доходи и уязвимите групи, са по-малко от 2% от общия държавен бюджет. Значителната липса на публични и частни инвестиции в райони с ниски доходи доведе до създаването на гета, посочва се в документа.

В доклада се допълва, че в момента правителството разработва нова национална жилищна стратегия, включително и оценка на жилищния сектор.

Съществена първа стъпка за преодоляване на високия процент необитавани жилищни единици е анализ на основните причини за това състояние, особено в иначе разрастващите и устойчиви пазари на жилища. Високите проценти на необитавани жилища в почти всички български градове представляват огромна възможност: потенциален резерв, който, ако бъде "отключен", би могъл да послужи както на пазара на наемите, така и в подкрепа на програма за субсидирани социални жилища, смятат от банката.

Най-бедните домакинства в България обикновено не следва да харчат повече от 10-15% от доходите си за жилище и свързаните с него разходи за комунални услуги.

Жилищното подпомагане и енергийните субсидии биха били по-ефективни и справедливи, ако са структурирани на база ваучери, каквато е практиката в много държави от ЕС. Тази помощ може да се използва за подпомагане на бедните домакинства да наемат социално жилище или да заплащат вноските си за ремонти и подобрения на сградите или такси за поддръжка в многофамилни сгради, заключава се в доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

45
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 6 години
Недей да съдиш за другите по себе си. Явно на теб ще ти отнеме няколко дни да го напишеш, а като гледам ти е трябвало и няколко дни да го разбереш. А за моите имоти не се притеснявай. Ти гледай себе да се образоваш поне мъничко, че си жалък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 3
OPASEN
преди 6 години
Още нещо...Икономическите цикли са факт и се обясняват от икономическата теория. Те казват, че има периоди на ръст (това е в момента), на апогей, на застой, на падане, на дъно, на застой и после пак на ръст и т.н. и т.н.Далеч сме от нов балон, но това не означава, че повече балони няма да има - просто няма да е сега, няма да е скоро...Всеки човек сам за себе си трябва да прецени как да действа в дадената ситуация, за да извлече дивиденти, а не да фалира, както маса хора след 2009 г.Според мен подходящо за продаване ще е 2020 година, но нека да стане 2019, за да анализирам тогава пазара :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 3
OPASEN
преди 6 години
Това подкрепя тезата ми, че извън София, Варна, Пловдив и Бургас, всичко останало е "Другата България"...Извън големите градове празните жилища може да достигнат дори 50% !!!За София мога да коментирам смело, защото аз живея в София и съм вътре в пазара на жилища - вярно, че това ми е нещо странично като дейност, но това съвсем не означава, че не го следя изкъсо. Дадох и пример от моята практика, както и информация от кухнята за липсата на предлагане...Понеже правилно спомена "в момента" ( всяко нещо в живота е към даден момент! ), ето малко прогнози от мен:Пазарът в момента се стабилизира, т.е. ръстовете в цените ще намаляват, но ще ги има поне още 2-3 години. Тогава ще се окаже, че продавачите са се завърнали и предлагането ще се нормализира, защото сега тези хора чакат да видят до къде ще стигнат ръстовете, за да започнат да продават! От тези хора съм и аз :-))Отделно от това се нормализира строителството, т.е. предлагането до 2-3 години определено ще настигне търсенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 1
panther
преди 6 години
Данните в статията (наистина от 2011) показват, че в провинцията празните жилища са още повече, къде са били хората - всеки има право на мнение, но това че има големи количества празни жилища в България мисля, че е очевидно. Данните на НСИ показват за 2011 ръст от 35 000 души на населението на София град, следващите години ръста е около 5000 годишно...Това е пазара в момента. Също както 2008 пазара беше на 1300 евро на метър средна цена в София. А дали има балон - тепърва ще се види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 4
OPASEN
преди 6 години
panther,Не си вникнал в статията!Данните за населението са от 2011 г. (пише го под табличката), в разгара на кризата! Всички хора, дошли от провинцията да работят, бяха избягали от София по родните си места, преминали в режим на оцеляване! Напълно нормално е по онова време да е имало толкова много незаети жилища в София.Аз говорех за СЕГА, 2017 г., месец Ноември!Запитвал ли си се защо цените в София така бързо се вдигнаха?Оня ден дадох под наем, наистина, доста качествен имот в Люлин 4, за 360 лева ( 29 кв.м. )Питах брокера каква е тая лудост, защото един отворко дори ми предложи 400 лв. ? Не го предпочетох и за себе си бях решил, че 360 лв. е нормално и това е правилния бизнес подход, който трябва да следвам. На 360 лв. имах 6 клиента и аз спокойно си избрах един от тях :-))Брокерът ми каза, че просто няма предлагане - нито за наем, нито за продажба!Няма балон, за който всички тук говорят, но говорят наизуст, без да мислят!!! Просто това е пазара в момента в София!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 1
krasus
преди 6 години
Апропо ,този коментар сигурно си го мислил и писал 1-2 дни .Толкова мъдрост извира от него ,че могат да ти предложат пост в Световната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 1
krasus
преди 6 години
julian,пожелавам ти да си купиш в Париж за 80 хил евро апартамент хаха.Не в Париж ,а в Белград няма да ти стигнат за панелка.... Да видим тогава къде ще купиш.....с твойте претенциИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 12 rate down comment 2
julian12
преди 6 години
Ако предположим, че наистина причината е недоверие в банките и поради тази причина имота е начин да се сдобием с някаква сигурност. България е последната страна от ЕС, в която бих купил имот. Ако предположим, че българинът купува имот за 80К Евро средната цена, тоест взел един пари и иска да ги похарчи, бих се огледал в друга страна от ЕС с много по-стабилна икономика. А, като видя някакви всезнайковци тук да пишат неграмотно и да слагат Й където им падне ми става ясно колко акъл имат нали така Krasus, с големите претенций? Или май се пише претенциИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 22 rate down comment 0
panther
преди 6 години
Всъщност почти 1/4 от жилищата в София град са необитавани. Това също го пише в оригиналната публикация на Световната банка. Лесно се намира, но явно някои големи разбиирачи се затрудняват дори да намерят *** документ в нета, та затова ще дам и линк: http://documents.worldbank.org/curated/en/264531508495558716/pdf/120562-WP-P161988-PUBLIC-HousinginBulgariaShortreport-BULGARIAN.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 17 rate down comment 0
Sandy
преди 6 години
1/3 от всички построени жилища в България са необитаеми, а в същото време цените на имотите растат. Това е надуване на балона, с цел ново ограбване на народа, след спукването му отново. Преди 2008 хората купуваха имоти като луди, после същите тези имоти паднаха с над 30% и загубите им се оказаха огромни. Изкуствено надуване на имотни балони, на инфлация са стари познати методи за законно ограбване на народа! Лошото е, че поуки си взимат само опарените преди това хора. Останалите предстои да се опарят и то лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още