IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законови промени за наемането на земя минаха през земеделската комисия на НС

Агроминистерството ще предложи нов модел за управление на Селскостопанската академия

18:50 | 01.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Два законопроекта, свързани с отдаването на земеделски земи под наем, бяха гласувани като общ доклад от парламентарната земеделска комисия на първо четене.

Промените бяха подготвени след сигнали от ощетени собственици на ниви, попаднали в схема за наемане на земи без съгласието им.

С проблема се зае и омбудсманът Мая Манолова, а в парламента бяха внесени три проекта за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ)  - от народните представители Йордан Апостолов (Обединени патриоти), Драгомир Стойнев (БСП) и Запрян Янков (ГЕРБ). 

Проектът на социалистите, в който се предлага създаването на специален регистър на собствениците и ползвателите на земеделски земи, не получи подкрепа от комисията по земеделието на заседание, проведено на 4 октомври.

В днес гласувания проект за промени на ЗСПЗЗ се конкретизират наемите на нивите, нотариалната заверка на договорите и пълномощните. По спорните въпроси са дадени параграфи в два варианта. 

В проекта еднозначно е записано, че при търг за земи от държавния поземлен фонд и заплащането им с компенсаторни инструменти 40% от предложената цена ще се заплаща от спечелилия участник с парични средства. Така се увеличава двойно паричното плащане в търговете, което в ЗСПЗЗ сега е фиксирано на 20%.

Срещу тази промяна имаше възражения от Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти, които в писмо до земеделската комисия заявяват, че липсата на пари ще ограничи възможността на притежателите на компенсаторни инструменти да участват в търговете.

На днешното заседание присъстваха и коневъди, които остро възразиха срещу предложението конете да не са в списъка с пасищни животни, който дава право на стопаните да ползват с предимство общински пасища.

„ЕС поощрява отглеждането на коне, не е необходимо да се дават пасища и мери на животни, които се отглеждат в оборите“, заяви Красимир Каменов от Асоциацията за развъждане на местни и автохтонни породи. Той изтъкна, че секторът отглежда коне за месо и има икономическа перспектива.

Регистрираните коне, за които стопаните към момента имат възможност да ползват общинските пасища, са над 28 хил., а тези от местни породи над 5 хил., заявиха от агроминистерството.

На заседанието стана ясно, че Министерството на земеделието ще предложи нов модел за управление на Селскостопанската академия (ССА). Ще се върви към автономен бюджет, така че институтите на академията да заработят като един холдинг, обясни агроминистърът Румен Порожанов. Той изтъкна, че в момента по един проект вместо да се кооперират два - три института на академията, те се конкурират.

За 2018 г. обаче бюджетът на ССА остава същият като тазгодишния, стана ясно от коментар на министъра.

„Ако получават същия трнсфер, няма значение дали бюджетът им е автономен, или не“, възрази Светла Василева от КНСБ.

Догодина оновен приоритет по думите на Порожанов ще бъдат и лабораториите в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още