IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв намеква за ново повишение на лихвите през декември

Очаква се Доналд Тръмп да направи номинацията си за нов ръководител на институцията на 2 ноември

20:51 | 01.11.17 г. 4
<p>
	Сградата на Федералния резерв на САЩ. <em>Снимка: Facebook профил на институцията</em></p>

Сградата на Федералния резерв на САЩ. Снимка: Facebook профил на институцията

Федералният резерв остави без промяна основния лихвен процент в САЩ в диапазона 1% - 1,25%, но намеква за повишение през декември, съобщи Bloomberg. Пазарите не очакваха Фед да предприеме промяна, но залозите вече са за повишаване на лихвите на следващото заседание.

В изявлението, публикувано на сайта на институцията, е записано, че пазарът на труда в САЩ продължава да укрепва, а икономическата активност расте със стабилен темп, въпреки щетите, които нанесоха ураганите на икономиката.

Ураганите доведоха до намаляване на заплащането, но пък безработицата продължи да намалява, отчитат от Фед. Институцията взима предвид още и умереният ръст на разходите на домакинствата, както и ръстът на инвестициите на бизнеса.

Ураганите оскъпиха бензина, което пък доведе и до ръст на инфлацията, пише още в съобщението. Опитът обаче показва, че лошото време не променят хода на икономиката в средносрочен план.

Решението за лихвите в последното заседание за годината през декември ще зависи от изпълнението на целите - максимална заетост и инфлация от 2%. Институцията ще вземе предвид и други фактори, като например условията на пазара на труда, индикатори за инфлационен натиск и развитието на световната икономика.

Председателят на Фед Джанет Йелън вероятно ще остане на своя пост до края на мандата си през февруари 2018 година, отбелязва от своя страна The New York Times. Очакванията са, че утре, 2 ноември, американският президент Доналд Тръмп ще номинира новият ръководител на централната банка.

По-рано днес той определи Йелън като "изключителна", но анализаторите не очакват, че тя ще запази поста си. Вероятно неин заместник ще бъде Джером Пауъл.

Изданието посочва, че срещата на Фед е първата, след като институцията започна да свива портфолиото си от "токсични" активи, които изкупи, за да стимулира икономиката от възникването на финансовата криза през 2008 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Едно време по тоя повод имаше филм: "Преброяване на дивите зайци".Че и евреин беше в главната роля....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Jorkata
преди 6 години
Тия от ФЕД станаха за посмешище вече с тия намеквания и натвърдвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Ти на български не можеш ли да пишеш бе , отворко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Tyrista
преди 6 години
Mrs Yellen again ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още