IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще плати 2 млрд. долара за руската ракетна система С-400

Доставките по сделката вероятно ще бъдат извършени в рамките на две години

09:03 | 02.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция ще плати 2 млрд. долара за руската ракетна система C-400, съобщава генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов, цитиран от ТАСС.

"Ростех" е държавна корпорация, натоварена за разработката, производството и износа на високотехнологична промишлена продукция за граждански и военни цели.

Анкара преведе аванс за доставката на системата в края на септември, но повече подробности за сделката между двете страни няма. Доставките по този договор ще бъдат осъществени в рамките на две години.

Зенитно-ракетният комплекс С-400 "Триумф" е приет на въоръжение в руската армия през 2007 г., става ясно от сайта на производителя - компанията "Алмаз". Ракетите са с голям обсег на действие и са предназначени за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, а в среден радиус на действие може да се използват и срещу наземни обекти.

Максималната дължина при поразяване на въздушни обекти е 250 километра, а на тактически балистични цели - до 60 километра.

Покупката на тази система повдига въпроса за напрежение в НАТО, тъй като Турция е един от важните членове на Алианса. На този етап коментарите от ръководството на организацията са, че договорът за доставка на руско оръжие няма да доведе до проблеми.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи в началото на октомври, че досега Турция не е подала искане за интегриране на ракетите в противовъздушната система на организацията."Турция остава твърд съюзник на НАТО", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Ъ, балами... Не да купуват хамерикански системи, а ще подпомагат ВПК на Врага на НАТО... Пък и не смята да ги интегрира в общата система :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още