IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Тръмп ще номинира Джером Пауъл за президент на Фед

Той е приемлив избор за пазарите, коментира финансистът Николай Ваньов

09:34 | 02.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джером Пауъл. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще номинира Джером Пауъл за нов председател на управителния съвет на американската централна банка, предаде Ройтерс, като се позова на добре осведомен източник.

Очаква се официалното съобщение да бъде направено днес.

64-годишният Пауъл, който е член на управителния съвет на Управлението за федерален резерв (Фед) на САЩ, бе смятан за фаворит. Източник от Белия дом каза още в понеделник за Ройтерс, че Тръмп ще се спре именно на него за нов шеф на Фед.

По-рано вестник WSJ писа, цитирайки добре осведомен човек, че Тръмп е разговарял с Пауъл във вторник.

Номинацията ще трябва да бъде утвърдена от Сената на САЩ.

Мандатът на сегашния президент Джанет Йелън изтича през януари. Смята се, че Пауъл по всяка вероятност ще продължи нейната политика на постепенно повишаване на лихвените проценти с цел подпомагане на икономическото възстановяване от финансовата криза от 2008 г., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

„Фокусирайки се върху личността на Пауъл, той е един добър кандидат за Тръмп. Той е що-годе приемлив избор за пазарите“, коментира финансистът Николай Ваньов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той поясни, че Пауъл е готов да продължи политиката на Йелън, тоест политика на добро насочване на пазарните участници за това какво ще се случи в бъдеще.

„В същото време е удобен на Тръмп, защото е привърженик на банковата дерегулация – едно от основните предизборни обещания на президента“.

Защо Тръмп изключи Йелън? Възможно ли е копредседателство? Кои са притесненията на пазара? Вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
крас
преди 6 години
Една безлична фигура която ще работи като асансиор с копчета за нагоре и за надилу. Преизвикателствата пред ФЕД са големи. Новите блокчейн технологии на банкирането основаващи се на принципа - "БАНКИРАНЕТО Е НЕОБХОДИМО, НО БАНКИТЕ НЕ СА" поставя на истинско испитание не само централните банки , но и ФЕД. Към криптовалутите се насочват и КИТАЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА гарантираща ги с активите си, а също и ИСЛЯМСКОТО БАНКИРАНЕ осигуряващо сигурност на цифровите пари със златни обезпечения.Предимство на националната цифрова валута пред свободните криптовалути ще доведе до изчезването на едни и появата на нови финансови инструменти.В предстоящата битка дегитализирането на системата за транзакции ще е от съществено и определящо значение.Пазара ще е там където тази система работи в е в синхрон с изискващата се инфраструктура за доставака и разпределяне на стоките. Светът днес не е това което което ще е утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още