IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът изгуби позиции след обявяването на детайли от данъчната реформа в САЩ

Според повечето анализатори предложението няма да успее да събере нужната подкрепа в Конгреса

11:47 | 03.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Доларът падна до най-ниското си ниво за седмицата след обявяването на данъчната реформа от Републиканците. Реформата предвижда намаляване на корпоративния данък от 35% до 20%, предвидени са и данъчни облекчения за гражданите. Според повечето анализатори предложението няма да успее да събере нужната подкрепа в Конгреса. Пазарите, които имаха големи очаквания за бързо прокарване на данъчната реформа, изглежда загубиха надежда. И все пак, подобна реформа би имала потенциала да увеличи потреблението, да подсили инфлацията и да направи долара по-атрактивен. Очаквано Доналд Тръмп избра за председател на Фед Джером Пауъл, който се смята за управителя във Фед, който има най-близки виждания до тези на Джанет Йелън. Различията се крият в мнението за регулациите във финансовия сектор, въведени след финансовата криза. Пауъл е на мнение, че е време за дерегулация особено при по-малките банки.

Доларовият индекс се понижи до 94.411 пункта, най-ниското му ниво от 26 октомври. По-рано през деня бяха регистрирани повишения, като дори беше достигнат двумесечен връх, но към края на деня еврото се покачваше за сметка на долара, като единната валута се повиши до 1.1687 долара за 1 евро. Зелените пари достигнаха дъно и срещу йената след обявяването на проектозакона за данъчната реформа. Валутната двойка достигна стойност от 113.55 йени за долар. Беше запазен стабилен курс единствено при двойката GBP/USD, паундът загуби повече от процент от стойността си след обявяването на очакваното повишение на лихвата, което беше напълно отразено в цената преди обявяването на самото решение. От АЦБ се изказаха предпазливо, заявявайки, че затягането на паричната политика ще бъде много плавно поне през следващите 3 години.

Благодарение на стриктното спазване на договорката за ограничаване на добива от страна на ОПЕК и партньорите на организацията петролът сорт WTI успя да постигне най-високата си цена на затваряне за повече от година. Подобряващият се пазарен изглед и растящият оптимизъм на пазарите изведоха барел от сорта WTI с 24 цента по-високо, като в крайна сметка цената приключи деня на ниво 54.54 долара, което е най-високата цена при затваряне от средата на 2015 г. Сортът Brent също се представяше добре и приключи деня на ниво 60.58 долара. Най-високата цена на затваряне за последните две години беше достигната в сряда - 61.7 долара.

Щатските акции приключиха деня предимно с повишения след обявяването на данъчната реформа, като индустриалният Dow Jones приключи с 81.25 пункта нагоре до 23 516.26 пункта, което е нов рекорд при затваряне. Индексът освен това достигна и нов връх в рамките на деня, а най-добре се представиха акциите на Boeing. Финансовият сектор в S&P 500 се покачи с 0.9% и изведе индекса на зелена територия, макар и с минимално покачване, и измерителят приключи на ниво 2 579 пункта. Технологичният Nasdaq не успя да отбележи напредък през деня и приключи на неутрална територия на 6 714.94 пункта.

В ранните часове на петък доларът остана стабилен срещу кошницата от валути, след като фокусът на пазарите се насочи към данните за заетостта в частния сектор, които ще излязат днес. Отличното състояние на пазара на труда започна да оказва влияние върху почасовото заплащане, което пък е двигател на потреблението и инфлацията. Затова може да се каже, че тези данни са ключови за бъдещата парична политика. Очакванията са за нови 300 хиляди работни места през октомври.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/GBP

Предпазливият тон на Английската централна банка по време на вчерашното ѝ заседание тласна лирата в низходяща посока. Двойката EURGBP регистрира възходящ импулс и в момента дава добра възможност за краткосрочни покупки. При пробив на линията ще влезем с плитък стоп и таргет на ниво от 0.8960.

EUR/NZD

След силния и агресивен възходящ импулс от средата на октомври, двойката регистрира по-ниски локални максимуми, което е индикация, че продавачите взимат превес. Ако видим волатилен пробив на нивото от 1.6588, ще продаваме на корективното движение до нивото на вертикалната трендлиния.

Gold

Днес ще бъде публикуван докладът за заетостта в САЩ. Очакванията на пазара са 310 хиляди нови позиции. Тъй като в сряда Фед не оправда очакванията на пазара и станахме свидетели на сравнително предпазлив тон за паричната политика, днешният доклад ще бъде наблюдаван внимателно от пазарите. Всички по-високи данни след публикуването ще бъдат бичи за долара. Ако обаче видим сравнително по-слаби данни за долара, ще влизаме с покупки при златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Не бързайте толкова Днес излизат данните за пазара на труда и безработицата в С А Щ Напълно е възможно да бъдат създадени над 300 х нови работни места и безработицата да падне до 4 % Най ниската от ерата Клинтон Висока проидводителност на труда високо потребление Големите играчи на пазара знаят това и последните дни родаваха долари за да могат да ги купят днес на ниски цени Изчакаите данните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още