IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството планира увеличение на гарантирания минимален доход до 75 лв.

Размерът на гарантирания минимален доход в България не е променян от 2009 г. и това води до социално напрежение, мотивират се от социалното министерство

15:23 | 03.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството планира да увеличи гарантирания минимален доход от 65 лева на 75 лева на месец, става ясно от публикуван за обсъждане проект на правителствено постановление. Целта е да се подобри социално-икономическата защита на хората, пишат в мотивите авторите на предложението.

Гарантираният минимален доход играе роля при определяне на социални помощи и целевите помощи за отопление, както и за добавките за социална интеграция на хората с увреждания.

Ако промяната бъде одобрена, новият размер на гарантирания доход ще влезе в сила от 1 януари 2018 година.

Гарантираният минимален доход не е променян от 2009 година досега, става ясно от оценката за въздействие, изготвена от социалното министерство по казуса. Така не са отразени настъпилите през този период социално-икономически промени и е било породено социално напрежение. Заради липсата на актуализация на този доход обхватът на социалните помощи е намален с 22%, а на помощите за отопление - с 16 на сто.

С увеличаването на гарантирания минимален доход ще бъде увеличен обхватът на помощите за отопление (с над 5%), размерът на социалните помощи (с около 15%) и на интеграционните добавки (с над 15 на сто).

По този начин България ще отговори и на забележките на Европейската комисия относно схемите за минималния доход.

От данните на социалното министерство е видно, че социални помощи по Закона за социално подпомагане у нас получават 35 хил. души. Месечните добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания се превеждат на 502 души, а целевите помощи за отопление - на 220 хил. лица и семейства. Еднократни социални помощи по Закона за социалното подпомагане са около 7 хил. на месец.

Промяната в размера на гарантирания доход ще се отрази още и на помощите, отпускани по Закона за закрила на детето, за които Министерството не е посочило данни за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
75лв, 40 евро - 21 век, България, една европейска държава?!Че то в Африка е по-добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още