IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледните добавки за пенсионери едва ли ще бъдат за всички, обяви Горанов

Има голямо изоставане в разходите на министерствата и по европейските програми досега, съобщи още финансовият министър

13:48 | 03.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Дори и да се вземе решение за отпускане на коледни добавки на пенсионерите тази година, те едва ли ще бъдат за всички, каза министърът на финансите Владислав Горанов. "Прави се анализ. Вероятно към средата на ноември ще имаме резултат от този анализ и ще ви го съобщим, защото горе­-долу това е и крайният период, в който трябва да вземем подобно решение. Едва ли ще бъде за всички", заяви той, цитиран от БТА.

Вероятно бюджетът за тази година ще приключи балансирано или на малък излишък, заяви още Горанов. Той обясни, че излишъкът от 2,4 млрд. лв. е "резултативна величина към края на октомври". "Има голямо изоставане в разходите на министерствата и по европейските програми досега. Има и преизпълнение на приходите, но то далеч не е функция на целия излишък, т.е. не целият излишък е от преизпълнение на приходите", обясни Горанов. 

Спекулациите, че има едни 2,4 млрд. лв. за харчене са по-скоро грешна интерпретация, посочи Горанов и допълни, че не може да бъде направен нито един лев разход, който не е заложен в Закона за държавния бюджет.

По отношение на неефективността в здравеопазването Горанов заяви, че като цяло има нужда да бъдат повишени стандартите за мениджмънт в управлението, особено в държавните болници. "Министър Петров беше доста напреднал в това отношение. Новият министър, който и да е той, трябва да поработи в тази посока", каза финансовият министър. По думите му трябва да се отговори на въпроса дали това е оптималният размер на здравната ни система.

Ние сме държавата с най-много болници на глава от населението и това не е тайна за никой, посочи той. Горанов ще настоява заседанията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат излъчвани в интернет публично, "за да можете да уловите всеки един нюанс в отделните интереси, които се защитават там, тъй като това е един финансов фонд с милиарди в него".

"Тайна ли е, че системата е неефективна, че се е разроила с огромен на брой договорни партньори на касата, че през някои аптеки, и за това има данни и в службите, се извършват кражби от касата", коментира Горанов. Аз съм оптимист, че следващият екип на министерството ще покаже бързо резултати в тази посока, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 2
sdushkova
преди 6 години
За тази Коледа ще Ви дойдем на гости , г-н Горанов, иначе оглозгахме кокалите от миналата Коледа ине останаха за супичка през тази...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още