IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ексимбанк Унгария и ББР подготвят съвместен фонд в подкрепа на стартиращи компании

До дни започват разговори по темата за фонда

15:25 | 03.11.17 г.
<p>
	<em>Петер Сиярто (л) и&nbsp;Емил Караниколов (д). В София бе подписан двустранен протокол от заседанието на Междуправителствената комисия в присъствието и на вицепремиера Валери Симеонов (в средата). Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

Петер Сиярто (л) и Емил Караниколов (д). В София бе подписан двустранен протокол от заседанието на Междуправителствената комисия в присъствието и на вицепремиера Валери Симеонов (в средата). Снимка: БТА 

България и Унгария ще преговарят за разкриването на съвместен фонд между Ексимбанк Унгария и Българската банка за развитие (ББР) в подкрепа предимно на стартиращи компании, като към момента се обсъждат малки и средни предприятия. Бюджетът на фонда ще е около 200 млн. евро. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов след края на първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. 

Министър Караниколов и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто са съпредседатели на комисията, предаде БТА.

Караниколов информира, че в началото на следващата седмица директорите на двете банки ще започнат разговори по темата за фонда.

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто уточни, че Ексимбанк Унгария открива рамков кредит от 510 млн. евро за стартиращи компании в България и Унгария, като сред сферите на сътрудничество той посочи земеделието и туризма. Емил Караниколов поясни, че идеята е постепенно да бъде достигнат максималният размер на сумата по бъдещия фонд.

Унгарският министър отбеляза, че миналата година стокообменът между двете страни е бил 1,3 млрд. евро, а за първите осем месеца на тази година той надхвърля 1 млрд. евро с тенденция в значителна степен да нарасне. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още