IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли се оттегля от поста преждевременно

Дъдли, чийто мандат трябваше да изтече през януари 2019 г., обяви, че ще се пенсионира в средата на 2018 г.

16:56 | 06.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Уилям Дъдли. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Уилям Дъдли. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Ню Йорк Уилям Дъдли планира да се пенсионира в средата на следващата година, съобщава Bloomberg. Дъдли е влиятелен икономист, който притежава опит с кризите, и оттеглянето му ще създаде по-голям вакуум в ръководството на централната банка на САЩ, коментира агенцията.

От клона на Фед в Ню Йорк посочват, че ще гарантират наличието на наследник много преди приключването на мандата му. Официалният мандат на Дъдли трябваше да приключи през януари 2019 г., когато ще бъде достигнат лимитът от 10 години.

През миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че номинира Джером Пауъл за следващ председател на Фед на мястото на Джанет Йелън, чийто мандат изтича през февруари. Номинацията трябва да бъде гласувана в Сената.

Заместник-председателят на Фед Стенли Фишер се пенсионира в средата на октомври.

Така Тръмп ще трябва да запълни три овакантени места в седемместния борд. Освен това ако Йелън подаде оставка, както се очаква, ще има и четвърто място за запълване.

„Освен председателя най-важните личности в комисията по парична политика са заместник-председателят и шефът на Фед в Ню Йорк. Сега и двете позиции са неясни“, казва Марк Спиндъл, съавтор на книга за отношенията между Фед и Конгреса (“Митът за независимост: Как Конгресът управлява Федералния резерв“, б.ред.). „Свиването на баланса прави позициите изключително важни“, допълва Спиндъл.

Председателят на Фед за Ню Йорк е и заместник-председател на Федералната комисия по операциите на открития пазар и има постоянно право на глас. На тази позиция Дъдли беше ревностен защитник на подхода на Йелън за плавно повишаване на лихвите и бавно свиване на баланса на стойност 4,5 трлн. долара.

Бордът на директорите на Фед в Ню Йорк избира регионалния председател, като провежда дискусии с борда на Фед във Вашингтон.

Дъдли става на 65 години през 2018 г. и ръководеше нюйоркския клон на банката от януари 2009 г. Надзорът над Wall Street дава на Фед в Ню Йорк по-голяма важност спрямо останалите 11 регионални клона.

През септември Уилям Дъдли заяви, че Йелън е свършила „страхотна работа“ и че ще бъде подходящ избор за втори мандат.

Следващото заседание на Фед е на 12-13 декември, когато по всяка вероятност основният лихвен процент ще бъде повишен с още 25 базисни пункта.

Дъдли е бивш главен икономист в Goldman Sachs и беше водеща фигура, когато Фед въведе безпрецедентните стимули след кризата през 2007 – 2008 г.

Преди да оглави Фед в Ню Йорк, Дъдли беше отговорен за операциите на открития пазар на регионалната банка. В момента на тази позиция е Саймън Потър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Ф Е Д остана без персонал Особено болезнена е загубата на Стенли Фишер според мен най важния член на американската централна банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Кораба потъва и мишките напускат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още