IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ официално е собственик на "Набуко Газ Пайплайн България"

Холдингът планира да ползва разработките за нови проекти

10:55 | 07.11.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През август проектната компания „Набуко Газ Пайплайн България“ официално е станала част от Българския енергиен холдинг (БЕХ), е записано в отчетите на холдинга за деветмесечието. Съвместното предприятие „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“ вече е заличено от Търговския съд във Виена и е прекратена процедурата за неговата ликвидация. 

С купуването на активите България става титуляр върху разрешението за оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за трасето на Nabucco през българска територия.

Плановете за изграждането на газопровода умряха с решението на консорциума за управление на находището „Шах Дениз“ II в Каспийско море да изберат алтернативното трасе на Трансадриатическия газопровод (TAP) през Гърция и Албания. Това се случи през юни 2013 година.

Идеята за Nabucco все още може да бъде възродена, ако се активизира добивът на газ в Иран.

От БЕХ посочват още, че с придобиването на проектантските разработки за това трасе те ще могат да бъдат ползвани и за други проекти, които биха се реализирали у нас. ОВОС за Nabucco обаче беше издаден през пролетта на 2013 година, което означава, че БЕХ има още няколко месеца, за да задвижи проект, за да не загуби разрешителните.

В своя отчет от БЕХ не уточняват за какво може да ползва разработките за газопровода. Най-вероятно те могат да бъдат използвани от дружествата в състава на БЕХ - „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“, във връзка с модернизацията на газовата мрежа или за реализацията на идеята за газов хъб „Балкан“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Карай... Важното е, че вече се обаждаш на рожденото си име... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Като приятел те съветвах да си пиеш гинко билобата, не ме слушаш. После забравяш, ами кой ти е виновен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
А що не напишете и колко държавна пара потъна в този капиталистически, евроатлантически гьол? Даже и гьол не остана! Само един лемур си оправи и внуците със заплатата във Виена - Абаджиев ли беше, Чекиджиев ли... Или никой никъде не ги смята, щото е политически некоректно? Та даже и продължават да потъват, щото перспективите са добри - видно от матрялчето по-горе... :lol: Сюлейманчо, как беше твоята сентенция за големите енергийни проекти, че все я забравям...? Или тя не се отнася до евроатлантическите? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още